Zack Snyder srovnává propadák Rebel Moon s druhou Dunou. Odpůrcům nemá co říct

Zack Snyder srovnává propadák Rebel Moon s druhou Dunou. Odpůrcům nemá co říct
Rebel Moon | Netflix
Zacka Snydera je třeba obdivovat přinejmenším za jeho osobní charisma, díky němuž zvládá zas a znova přesvědčovat studia, aby do jeho rukou svěřovala desítky milionů dolarů. Režisér s nesporným citem pro audiovizuál měl přesto vždy problém s uplatněním svého talentu v celovečerní fikční podobě. Nicméně jeho Třístovka je přes veškeré problémy s příběhem ikonická a zrovna před pár dny jsme si připomínali jeho podnětné tápání nad Mooreovými Watchmeny.
Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně
Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně
52%
Snyder se předně díky své roli v DC komiksovém univerzu stal (trochu proti své vůli) maskotem anti-woke chlapáctví. Přestože však rozhodně nejde o progresivce, má na svědomí i popfeministický spektákl Sucker Punch. Je tedy zřejmé, že jeho preference leží stranou současných kulturních válek. A možná právě proto, jak široko je rozkročený mezi žánry a přístupy a kolik kritiky si (často po právu) musel vyslechnout, už se za ty roky nepřekvapivě obrnil.
V rozhovoru Empire Magazine se ho zeptali na to, co říká na své kritiky a fakt, že Rebel Moon většina publika odmítla. „Nemám moc, čím recenzím oponovat. Z nějakého důvodu jsou reakce na mé filmy vždy extrémně polarizované, je to tak odnepaměti. Ale co se týče toho filmu… Nezdá se mi, že je v něm cokoliv, co by vysvětlovalo tak intenzivní reakce.“
Kontroverzní a fascinující propadák Watchmen slaví 15 let. Zack Snyder tehdy předběhl dobu
Filmy6. 3. 2024
Kontroverzní a fascinující propadák Watchmen slaví 15 let. Zack Snyder tehdy předběhl dobu
Jde o kontrast oproti herečce Sofii Boutella, jež v Rebel Moon ztvárnila hlavní roli a dříve tento měsíc přiznávala v rozhovoru pro Vulture, že v ní reakce na film a agresivita veřejnosti vůči Zacku Snyderovi vyvolávají tíseň. „Myslela jsem, že jsem připravená ustát nějakou tu ránu, ale jakmile jsem se začetla do recenzí, vážně se mě to dotklo. Jsem upřímná a myslím, že mluvím za všechny, co jsme na tom vší silou pracovali. Nejde mi přitom ani, jak jsem dopadla já. Vlastně mám štěstí, lidé, zdá se, oceňují mou účast. Film jako celek to ale pořádně schytal. Mě a nás všechny, co jsme do toho vložili srdce, slzy a pot to hluboce zasáhlo. Je těžké vidět výsledek naší práce tak nemilosrdně zdemolovaný.“ Herečka přesto dodává, že je na svou práci hrdá a bude ji bránit do posledního dechu.
Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška: teaser trailer | Netflix
Jedná se o nemilou situaci, Rebel Moon si totiž vskutku nezaslouží moc chvály. Přesto se jde vcítit do pozice člověka, který vynaložil mnoho energie do díla, které je nyní cupováno na kusy. Snyder má pravdu v tom, že v tom filmu není nic, co by nás mělo vést  hlasité k nenávisti. Je to prostě nudná vykrádačka Star Wars. Ne první, ne poslední. Nejde o nenávistný nebo zákeřný film, nejedná se o Triumf vůle. Takže klid.
Druhý Rebel Moon s podtitulem Jizvonoška nás čeká 19. dubna. V létě pak mají přijít dvě tříhodinové režisérské verze naráz.
Podívejte se také na žebříček nejlepších komiksových filmů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Variety, Vulture, Empire Magazine