Opičí muž je John Wick na steroidech. Hvězdu s indickými kořeny lidé chtějí za příštího Bonda

Opičí muž je John Wick na steroidech. Hvězdu s indickými kořeny lidé chtějí za příštího Bonda
Opičí muž | Universal Pictures
„Opičí muž pulzuje vášní a oddaností filmaře, jenž jakoby počítal s tím, že žádný jiný film už nikdy nenatočí,“ hlásá spokojená recenze webu SlashFilm, s níž zatím souzní většina odbornějších periodik i twitterových účtů. Třiatřicetiletý Patel může děkovat kolegovi Jordanu Peelovi, jenž projekt původně zakoupený Netflixem protlačil díky své společnost Monkeypaw Productions až na stříbrná plátna. „Tenhle film si žádá promítat v kině s pořádným rockovým publikem,“ nechal se oscarový producent slyšet během premiéry, kdy vynesl do nebes Patelův nevídaný zápal. „Nezažil jsem, aby někdo do filmu a příběhu vložil celé srdce, duši, tělo i mysl tak jako tenhle člověk,“ poklonil se režisér hororů Uteč, My a Nene.
Opičí muž
Opičí muž
74%
Příběh, promovaný jako John Wick v Bombaji, čerpá mytologický základ z hinduistického poloboha Hanumána s vizáží primáta. Protagonista v podání Patela přišel o matku, po nocích se v opičí masce nechává mlátit od věhlasnějších zápasníků v undergroundových zápasech a zahajuje krvavou vendetu proti všem, kteří mu v životě ublížili. Nabušený trailer přitom zdůrazňuje význačnost bojových choreografií, jež momentálně v Hollywoodu renovuje právě John Wick. Patel však do filmu natáčeného v období covidu otiskl především dětskou lásku k tvorbě Bruce Lee a podle vlastních slov se akčnímu žánru trpícímu zásahy systému pokusil vtisknout „skutečnou duši, trauma, bolest a trochu kultury.“
Opičí muž: 1. trailer | CinemArt
Přesně to je podle prvních ohlasů na výsledku patrné. Opičí muž na Rotten Tomatoes odstartoval se skóre hlásajícím 89 % spokojených z celkových 27 recenzí. Kritici oceňují vyčerpávající akční inscenace, u nichž si budeme často pokládat otázku, jak tvůrci takového efektu vůbec dosáhli. Patel protkává osobní tragédii svého hrdiny s vnitřním zápalem, mytologií i moderními politickými revolucemi. Film má být násilný nejen k padouchům, ale také k pokrytectví náboženství, vládnoucích kast a zkorumpovaných vládních systémů. Jako režisérský debut prý vyznívá suverénně, sebejistě a kineticky do té míry, že z různých kulturních zdrojů vytěžil originálně a pokrokově vypadající žánrovku.
Pár zklamanějších reakcí žehrá nad nedostatkem psychologické hloubky, což však ostatní vyvrací a tvrdí, že Patel si dal na postavách i atmosféře temných zákoutí Bombaje záležet. Výsledkem má být „John Wick na steroidech“ a jeden z nejcharakterističtějších akčních filmů století, který odvážné spojení západních a východních tradic ustál fantasticky. Publiku se zjevně zamlouvá i recesní nátura a hrdinové z řad odpadlíků, jimž se vždy nedaří vše podle plánu. „Tenhle příběh je v podstatě o outsiderovi, jemuž kupa jiných outsiderů pomůže realizovat svou kolektivní sílu,“ prohlásil novopečený režisér, jemuž dosavadní publikum předpovídá zářnou filmařskou kariéru.
Patel se projektem zabýval od roku 2018, natáčel ho během koronavirových restrikcí a přivodil si zlomeninu ruky. Svéhlavě šel proti nejrůznějším překážkám, což prý souzní s jeho životním příběhem a pomáhá v napojení na hrdinu v gorilí masce, jenž se možná postaví po bok zasloužilých akčních legend z různých koutů průmyslu. Pro některé úvodní diváky a divačky je Opičí muž tak esenciálním akčňákem, že by Patela dokonce chtěli vidět jako příštího Jamese Bonda. „Jediné, co Patelovi brání stát se příštím Bondem, jsou jeho režisérské kvality – nemyslím, že od toho bude chtít cuknout,“ zní jeden z příspěvků z X.
Kolem agenta 007, který po nuceném odpočinku Daniela Craiga hledá nového představitele, je ostatně rušno. Podle deníku The Sun jsou bondovští producenti momentálně na větvi z Cilliana Murphyho, jenž přebral Oscara za Oppenheimera a jeho věhlas ještě narostl. Tomu je ovšem 47 let a někteří si všímají, že by se lépe hodil pro roli zloducha – třeba právě proti podstatně mladšímu Patelovi, jenž vstupuje mezi akční osobnosti. Svět je totiž odlišné poetice bollywoodských či obecně indických žánrovek stále otevřenější a Opičí muž by z nich mohl zprostředkovat to nejlepší v globálně atraktivním stylu.
Zdroje: Deadline, Comicbook, X
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů roku 2024.