Top kina ČR: Matka v trapu je novou královnou a zachraňuje návštěvnost. Madam Web zkolabovala

Top kina ČR: Matka v trapu je novou královnou a zachraňuje návštěvnost. Madam Web zkolabovala
Matka v trapu | Mateo Production - Vojtěch Resler
Ve víkendovém žebříčku návštěvnosti se ostatně celkově děly hodně divoké věci. Z top 5 nám vypadla jak komedie Jedeme na teambuilding, tak překvapivě i Aristokratka ve varu, která neustála tlak Matky v trapu a hranice 300 tisíc diváků z kin jí nejspíš zůstane zapovězena. Ještě větší selhání však zažila komiksová Madam Web. Jednička minulého žebříčku návštěvnosti doplatila na katastrofální ohlasy, spadla mezi víkendy o 65 % a z prvního klesla až na jedenácté (!!!) místo. Z top 10 po třech týdnech vypadl i Franta mimozemšťan, který z kin mizí rychlostí blesku. Tady režisér Rudolf Havlík zamířil vedle.

5. místo

Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba - To the Hashira Training
Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba - To the Hashira Training
63%
tržby 1 milion 444 tisíc Kč / návštěvnost 7 074 diváků / 52 kin
Hned na pátém místě máme menší překvapení. Do tuzemských kin totiž dorazila filmová verze legendárního anime Demon Slayer, jež je v podstatě složená z několika seriálových dílů a láká zejména na úchvatné souboje. I přesto, že se jedná o příběh pro skalní fanoušky, kteří musí mít ke sledování poctivě nakoukaný seriál, dorazilo do kina přes 7 tisíc diváků. Ukazuje se tak, že i u nás popularita anime seriálů stoupá. Dá se ovšem předpokládat, že návštěvnost bude v následujících týdnech spíše klesat, jelikož největší příznivci dorazili do multiplexů hned první víkend.
Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba - To the Hashira Training: trailer | Falcon

4. místo

Ptáci stěhováci
Ptáci stěhováci
  • iTunes
  • Google Play
  • O2 TV
  • +1
65%
tržby 1 milion 753 tisíc Kč / návštěvnost 9 731 diváků / 66 kin
Na čtvrté místo se pak vrátil jeden matador, u něhož se už chvíli zdálo, že z žebříčku pomalu odlétá. Jenže zatímco animovaná i hraná konkurence minulý víkend razantně spadla, Ptáci stěhováci zůstali víceméně na svém, znovu si připsali přes 9 tisíc dětí i platících rodičů a v pohodě to stačilo na bramborovou pozici. Studio Illumination tak v animovaných kachnách nemá další dětský megahit, ale větší trvalku v kinech aktuálně nenajdete. I úspěšnému Wonkovi už dochází dech podstatně výrazněji. S touto formou však mohou Ptáci stěhováci pomýšlet i na překonání 200 tisíc diváků z kin, aktuálně jich mají necelých 180 tisíc.
Ptáci stěhováci: finální trailer | CinemArt

3. místo

Jeden život
Jeden život
82%
tržby 1 milion 834 tisíc Kč / návštěvnost 9 329 diváků / 67 kin
Obdobnou výdrž a status trvalky si nadále užívá životopisný příběh Nicholase Wintona v podání Anthonyho Hopkinse. Opět z toho byl pád o necelých 20 % a těsné nepřekročení hranice 10 tisíc lidí. Hranice 100 tisíc diváků je pro film při současné formě tedy pořád poměrně daleko (zatím vidělo snímek přes 67 tisíc návštěvníků kin). Jeden život je ale snímek, který střádá korunky a divácké duše poměrně nenápadně a vytrvale a při současné pozitivní šeptandě není opravdu nic nemožné.
Jeden život: trailer | Warner Bros.

2. místo

Hlasy mrtvých
Hlasy mrtvých
53%
tržby 2 miliony 113 tisíc Kč / návštěvnost 10 957 diváků / 78 kin
Na stříbrné příčce se nám poněkud nečekaně umístil jeden z těch zaměnitelných a marketingově nepříliš výrazných hororů – novinka Hlasy mrtvých. Duchařina s hvězdičkou ze Zaklínače Freyou Allan sice kvalitativně nijak neoslní a zahraniční kritici na ní nenechávají nit suchou, v kinech ovšem panuje celkem dlouhé žánrové sucho, a tak se fanoušci lekaček nenechali k návštěvě multiplexu dlouho přemlouvat. Výsledkem je necelých 11 tisíc diváků za první víkend, což je solidní číslo. Teď je jen otázka, o kolik se ho podaří navýšit. Horory totiž nebývají v kinech zrovna trvalkami a většinou po prvním týdnu raketově padají. Uvidíme, zda se Hlasy mrtvých tomuto prokletí vyhnou.
Hlasy mrtvých: trailer | Bontonfilm

1. místo

Matka v trapu
Matka v trapu
43%
tržby 10 milionů 407 tisíc Kč / návštěvnost 61 241 diváků / 220 kin
Ano, česká romantická komedie je znovu na vrcholu, tentokrát s Petrou Hřebíčkovou, jež potvrzuje pozici tuzemské královny žánru. Matka v trapu si připisuje zatím druhý nejlepší start tohoto roku (hned po Aristokratce ve varu) a dá se předpokládat, že snímek překročí minimálně hranici 200 tisíc diváků, tedy v tomto případě spíše divaček. Zda to bude stačit i na překonání celkové návštěvnosti zmíněné Aristokratky a komedie Jedeme na teambuilding, napoví až následující týdny. Naděje tu však po velmi hezkém startu rozhodně je. V příští týdnech navíc nebude mít Matka moc konkurence. Druhá Duna i Manželé Stodolovi totiž míří na zcela jinou cílovku, Petra Hřebíčková tak může v klidu lákat další fanynky.
Matka v trapu: trailer | Falcon
Aktuální program českých kin naleznete zde.
Zdroj: Unie filmových distributorů, Kinomaniak