Předělávka Běžícího muže je na spadnutí. Osmdesátkový béčkový škvár by mohla povýšit

Předělávka Běžícího muže je na spadnutí. Osmdesátkový béčkový škvár by mohla povýšit
Běžící muž (1987) | TriStar Pictures
Wright naposledy režíroval stylový retro thriller Poslední noc v Soho, ale známější je díky komediím či energickým akčňákům jako Soumrak mrtvých, Jednotka příliš rychlého nasazení nebo Scott Pilgrim proti zbytku světa. Podle Kinberga, jenž momentálně promuje svůj sci-fi seriál Invaze a produkoval řadu filmů i televizních show včetně série X-Men, Marťana či Deadpoola, je Běžící muž Wrightovou vysněnou látkou zralou na remake. „Tweetoval o tom nezávisle ještě předtím, než jsem spolu s Paramount Pictures začal shánět práva. Napsal, že kdyby mohl předělat jediný film, byl by to Běžící muž,“ potvrdil Kinberg pro SlashFilm.
Běžící muž
Běžící muž
67%
Remake byl oznámený roku 2021 a na palubě má vedle Wrighta ještě herce a scenáristu Michaela Bacalla (Scott Pilgrim, Jump Street 21). „Aktivně na tom pracujeme,“ poskytl Kinberg pozitivní update s tím, že Wright i Bacall píšou scénář. „Pokud při nás bude stát štěstěna a nenarazíme na nečekané překážky, pak by Edgar mohl začít točit už příští rok,“ dodal s entuziasmem.
Stephen King napsal Běžícího muže roku 1982 pod pseudonymem Richard Bachman jako svůj druhý román, který zasadil do dystopické společnosti. První byla kniha The Long Walk z roku 1979, v níž teenageři soutěžili ve stovky kilometrů dlouhém pochodu a nesměli zpomalit pod čtyři míle za hodinu. Jinak by je dohlížející autority zabily. Zatímco The Long Walk dosud čeká na filmovou adaptaci, Běžícího muže v osmdesátkách dostal na stříbrná plátna režisér Paul Michael Glaser (Ledové ostří) se scenáristkou Komanda Stevenem E. de Souzou.
Richard Dawson, Arnold Schwarzenegger
Běžící muž | TriStar Pictures
Hlavní roli bývalého kapitána Bena Richardse, jenž neuposlechl příkaz k palbě na neozbrojený dav a jehož totalitní režim v Kalifornii pošle do pracovního tábora, ztvárnil hvězdný Arnold Schwarzenegger. Richards skončí v populární reality show, jejíž estetika připomíná kompilát různých dystopií od Šíleného Maxe až po Rollerball. Jedná se o akční snímek plně poplatný době, v němž se moc nehledí na logiku děje a kde rebelující Arnie vymlátí herní arénu a následně i zkorumpované vedení televizní stanice.
S vysokým rozpočtem 27 milionů dolarů Běžící muž vydělal pouze 38 milionů po celém světě a byl nečekaným propadákem. Z nostalgického hlediska jde o kultovní škvár, který v kánonu futuristických děl zaměřených na devalvaci hodnoty lidského života pro potěchu mas spíš bledne. Od té doby vznikla díla jako Battle Royale, Hunger Games nebo Hra na oliheň, které vyjevují nepolevující fascinaci daným tématem.
Běžící muž navíc směřoval příběh do roku 2017 a svou vizi už oficiálně nenaplnil. Wright, Bacall a Kinberg tudíž mají volnou manévrovací plochu pro temné vize odvozené od současných měřítek subžánru sci-fi dystopie. Záleží na tom, zda se pokusí zachovat cynismus a černý humor původního filmu a nezaleknou se žánrové reflexe přítomné v tolika Wrightových filmech. Samotný námět si žádá spíš serióznější uchopení, které by 36 let starý kult přece jen pozvedlo a přiblížilo novým generacím.
zdroje: SlashFilm, ScreenRant
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů letošního roku podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.