Byť se Duna 2 zpozdí, na třetí části se podle režiséra stále pracuje

Byť se Duna 2 zpozdí, na třetí části se podle režiséra stále pracuje
Duna: část druhá | Warner Bros.
Co se týče zfilmování zásadního díla spisovatele Franka Herberta, jako risk se původně jevil i jediný celovečerní snímek. První Duna šla souběžně do kin i na HBO Max na podzim 2021, kdy se svět po koronaviru teprve vracel do zajetých kolejí a nikdo si nebyl jistý, zda se část 2 vůbec natočí. Finanční i kritické výsledky však nezklamaly a adaptace druhé poloviny prvního Herbertova románu vznikla. Uvidíme ji 14. března 2024. Herecké obsazení tvoří například Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Austin Butler, Florence Pugh či Christopher Walken.
Duna: Část druhá
Duna: Část druhá
92%
Nadějné kasovní vyhlídky sice hyzdí zpoždění dané hereckou a scenáristickou stávkou a nezájmem hollywoodských studií na ni konstruktivně zareagovat, avšak Villeneuve už hledí k možnému završení vysněné trilogie. V novém rozhovoru pro Empire naznačil, že potenciální třetí díl by adaptoval Herbertovo knižní pokračování Spasitel Duny. Spisovatel v něm totiž dekonstruuje postavení Paula Atreida (Chalamet) coby vyvoleného mesiáše, což režiséra láká.
Denis Villeneuve
Denis Villeneuve

Režisér, Scenárista

„Natočit celou trilogii by byl splněný sen,“ potvrdil Villeneuve, tvůrce oceňovaných sci-fi jako Příchozí nebo Blade Runner 2049. „Spasitel Duny vznikl v reakci na to, že lidé Paula považovali za hrdinu. A tím on být nechtěl. Má adaptace má blíž k jeho pohledu, jde vlastně o varování,“ vysvětloval.
Podobně jako v případě první části filmové Duny bude nicméně záležet na tom, jak si nadcházející 120milionový blockbuster povede v kinech. Warneři si objednali dvoudílnou adaptaci a třetí část, převádějící na plátna jinou knihu, není vůbec jistá. Villeneuve ovšem kráčí štěstí naproti a na dalším pokračování už pracuje. „Řeknu jen, že už existují slova na papíře,“ potvrdil, že se začalo pracovat na scénáři.