Spike Jonze už deset let nenatočil hraný film. Vrátí se s epickou sci-fi na Netflixu

Spike Jonze už deset let nenatočil hraný film. Vrátí se s epickou sci-fi na Netflixu
Joaquin Phoenix | Universal Studios
Od svého debutu V kůži Johna Malkoviche z roku 1999 natočil pouze čtyři filmy za 24 let. Adaptaci (2002) s Nicolasem Cagem podle scénáře Charlieho Kaufmana, neobvyklou civilní fantasy Max a maxipříšerky (2009) a právě zmiňovanou sci-fi romanci Ona.
Spike Jonze
Spike Jonze

Herec, Režisér

Nyní přes stránku What's on Netflix prosáklo, že již několik let připravuje velmi ambiciózní sci-fi sérii, která zatím nemá oficiální název. Ví se o ní v podstatě jenom tři věci. Zaprvé má být epická, nikoli civilní nebo minimalistická, jak dosud vypadaly všechny Jonzeho počiny. Zadruhé, což nepřekvapí, v hlavní roli má být stále populárnější Joaquin Phoenix, jehož jménem se zaštiťují mnohé nezvyklé projekty a díky Jokerovi je navíc považován za komerční tahák. A za třetí, u dané sci-fi série se rovnou počítá se dvěma sezónami. Není ovšem určen počet epizod, který může kolísat od čtyř do desíti na sezónu.
Jonze navíc již loni prozradil, že dělá cosi pro Netflix a má jít o animovanou sérii. Ta by ale měla být založená na albu The Suburbs skupiny Arcade Fire a neměla by mít nic společného s hranou vysokorozpočtovou sérií zmiňovanou výše.
Joker
Joker | Warner Bros.
Jonze nyní čeká na ukončení scenáristické stávky v Hollywoodu. Projekt je rozsáhlý a poprvé prý musel využít čelý „writer´s room“, tedy kreativní kolektiv scenáristů a scenáristek, kteří hlídají různé dějové linky, vývoj postav a přicházejí s vlastními nápady. Celý rozpis série si totiž vyžaduje velmi rozměrnou tabuli s rozkreslením děje a vztahových pavouků. Každopádně, poté, co Phoenix dotočil pokračování Jokera a výpravného Napoleona pod vedením Ridleyho Scotta, má být právě Jonzeho seriál jeho dalším jasně daným projektem.
Jak se zdá, Netflix v tomto případě chce posloužit jako útočiště pro filmaře, kteří riskují a experimentují. V našem žebříčku se můžete podívat třeba na nejlepší netflixovské seriály letošního roku.