Anthony Hopkins točil v Praze příběh hrdiny, který zachránil československé židovské děti

Anthony Hopkins točil v Praze příběh hrdiny, který zachránil československé židovské děti
One Life | BBC Film
Film One Life se bude moct pochlubit tím, že zčásti vznikal na místech, kde k událostem v roce 1938 opravdu došlo. Stěžejní scéna vznikla na pražském hlavním nádraží, odkud židovské děti opouštěly Československo. Mladý Nicholas, Brit německo-židovského původu, jejich útěk do Anglie uspořádal místo dovolené na lyžích ve Švýcarsku, kam původně mířil. Od roku 2009 je na našem největším nádraží umístěný památník upomínající na tragické, a přesto nezbytné odtržení synů a dcer od jejich rodičů.
Jeden život
Jeden život
82%
Režisér James Hawes se doposud soustředil na televizní tvorbu, pracoval na prominentních seriálech jako Ledová archa a Black Mirror. Nyní se chystá přesunout na plátna. Krom celovečerního debutu One Life natáčí v těchto dnech opět v Praze i drama The Amateur s Rami Malikem, byť právě kamery kvůli americké vlně stávek odpočívají. Scénář na motivy knižní předlohy If It's Not Impossible… napsala Lucinda Coxon, známá dnes hlavně dramatem Dánská dívka.
One Life
One Life | BBC Film
Helena Bonham Carter ztvární hrdinovu matku Babette a Johnny Flynn Nicholase během událostí druhé světové války. Největší star je jistě Anthony Hopkins, jenž ztvární protagonistu v pozdní fázi jeho života, kdy tento čin vešel ve známost. Winton byl gestům, jež strhávaly pozornost na něj osobně, spíš uzavřený (čímž se mimo jiné lišil od Schindlera). I proto trvalo tak dlouho, než ho společnost docenila.
Přesto si ho média našla. Světově známým se stal poprvé po roce 1988, kdy ho pozvali do televizního pořadu, aby převyprávěl svůj příběh. Na konci natáčení se ukázalo, že početné publikum je složené výhradně z lidí, kteří jsou naživu díky němu. Ať už protože zachránil přímo je, nebo jejich rodiče či prarodiče. Lze tipovat, že právě z této scény pochází jedna ze tří zveřejněných fotek, na níž vidíme Hopkinse sedět v davu lidí stejně, jako seděl Winton během svého památného televizního vystoupení.
Anthony Hopkins
Anthony Hopkins

Herec

Snímek se zjevně vzhledem k Hopkinsově účasti alespoň zčásti odehrává v pozdější fázi Wintonova 106 let dlouhého života. Tedy v době, kdy především sklízel zasloužené ovace. Účast herce tak prominentního jako Hopkins by si však žádala, aby šlo o víc než o nekomplikovaný epilog. O přesné podobě snímku můžeme v tuto chvíli však jen spekulovat. Na výsledek si budeme muset počkat do září, kdy One Life odpremiéruje na festivalu v Torontu. Jestli, kdy a v jaké podobě se dočká české distribuce, zatím není jasné.