Hrůzy amerického jihu ve Spielbergově klasice Purpurová barva jako filmový muzikál

Hrůzy amerického jihu ve Spielbergově klasice Purpurová barva jako filmový muzikál
The Color Purple | Warner Bros.
Spielbergova verze si vysloužila 11 oscarových nominací, ale od knižní předlohy se dějově odklonila. Příběh dospívající černošské dívky Celie, která na počátku 20. století žije v americké Georgii a snáší tyranii svého otce a manžela Alphonsa, věrněji adaptoval pozdější muzikál z roku 2005, v němž si Celii zahrála vítězka soutěže American Idol Fantasia Barrino. Ta si roli po dvou dekádách zopakovala v nadcházející filmové verzi, která do českých kin zamíří 18. ledna 2024.
Purpurová barva
Purpurová barva
  • O2 TV
  • Rakuten
  • Google Play
  • +2
69%
Nová Purpurová barva připomene Disneyho roztančené remaky animovaných klasik. Ukázka místy nezapře divadelní nádech, který však doplňuje epické melodrama o sesterské lásce a americkém jihu jako takovém. Výhradně afroamerické obsazení oživuje svou specifickou kulturní identitu protkanou charakteristickou hudbou a muzikálovými čísly, která si na Broadwayi získaly značnou popularitu. Muzikál tam běžel mezi lety 2005 a 2008 a znovu v letech 2015 až 2017.
Nadcházející snímek bude právě jeho adaptací a nikoli remakem Spielbergova filmu. Někomu tak možná bude scházet naturalismus, ale podle všeho dostaneme poctivý doják, z něhož přímo odkapává, jak byl pro všechny zúčastněné projekt důležitý.
Purpurová barva: 1. trailer | Warner Bros.
Režíruje původem ghanský filmař Blitz Bazawule, produkce se stejně jako v 80. letech chopili Steven Spielberg a Quincy Jones, k nimž se připojili ještě producenti muzikálové verze Scott Sanders a Oprah Winfrey. Ta si rovněž zahrála ve Spielbergově adaptaci a získala oscarovou nominaci. Vedle Fantasie Barrino uvidíme i Halle Bailey, která v kinech momentálně září jako Malá mořská víla, Taraji P. Henson, Colmana Dominga nebo oscarového Louise Gossetta jr.
Film navazuje na úspěšné knižní, filmové i muzikálové předchůdce, ale podle Oprah Winfrey si cestu k modernímu publiku snadno najde. „Dokud někdo prahne po sebepoznání a seberozvoji, dokud lidé usilují o vítězství a touží poznat, jaké je být milovaný, pak bude Purpurové barvy vždy zapotřebí,“ sdělila Oprah pro Variety.

Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?
Ostatní21. 5. 2023
Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?