Když se naposledy sešli tvůrce Poslední skauta a Robert Downey jr., byl z toho Iron Man 3. Nyní chystají nový projekt

Když se naposledy sešli tvůrce Poslední skauta a Robert Downey jr., byl z toho Iron Man 3. Nyní chystají nový projekt
Kiss Kiss Bang Bang, Robert Downey Jr. | Warner Bros.
Jméno Shanea Blacka není filmovým geekům neznámé. Coby scenárista stojí za klasikami Smrtonosná zbraň (1987) a Poslední skaut (1991), z pozice režiséra natočil fantastické akční komedie Kiss Kiss Bang Bang (2005) a Správní chlapi (2016). Při prvním zmíněném kousku se poprvé střetl na place s Robertem Downeym jr. Přestože šlo o jeden z nejlépe hodnocených filmů roku, který se dokonce dočkal ovací vestoje v Cannes, nikdy nebyl uveden do řádné kinodistribuce, a tak ho dnes zná jen málokdo. V roce 2013 si pak spolupráci zopakovali na úspěšném Iron Manovi 3.
Ryan Gosling, Russell Crowe
správní chlapi
Protože Správní chlapi navzdory nadšeným ohlasům komerčně neuspěli, chtěl si Black spravit finanční pověst blockbusterem Predátor: Evoluce (2018). Jeho vznik ale provázely velké problémy, třetina filmu se přetáčela, měnily se dějové linky postav (což je z filmu znát) a nakonec šlo o propadák. Black tak potřebuje hit. I kdyby měl být malý. A Downey po průšvihu, jakým byl nový Dolittle (2020), na němž studio tratilo sto milionů dolarů, také. Ke slovu proto přichází knižní drsný zločinec Parker z pera Donalda E. Westlakea (jenž nicméně Parkerovy příběhy publikoval pod pseudonymem Richard Stark).
Scénář k novému filmu s Parkerem, který vyjde exkluzivně na streamovací službě Prime Video od Amazonu, napsal sám Black, Downey si zahraje hlavní roli. Zda se Black ujme i režie, v tuhle chvíli nevíme.
Lucy Liu, Mel Gibson
Odplata
Filmovým divákům není Parker neznámý. Je hrdinou již několika snímků, naposledy Nelítostný Parker (2013) s Jasonem Stathamem a Jennifer Lopez. Ironií osudu byl v nejslavnější adaptaci svého příběhu, Odplatě (1999) s Melem Gibsonem, přejmenován na Portera. Nový snímek zatím nemá oficiální název ani datum premiéry. Dá se nicméně očekávat, že pokud je scénář již napsaný, dočkáme se ho někdy v průběhu příštího roku.