Premiéry v kinech: Po stopách nájemného zabijáka Willa Smithe a pražských orgií

Premiéry v kinech: Po stopách nájemného zabijáka Willa Smithe a pražských orgií
Blíženec | CinemArt
BLÍŽENEC (režie: Ang Lee)
Blíženec
Držitel dvou Oscarů Ang Lee (Zkrocená hora, Pí a jeho život) povolal do zbroje Willa Smithe a nechává ho stíhat omlazenou verzí... Willa Smithe. Očekávaná akční sci-fi vstupuje do českých kin a recenzenti jsou rozpačití. Chválí většinou trikové efekty a akční scény, na druhou stranu se diví, co věhlasného režiséra Leeho přivedlo k téhle scenáristicky dosti otřepané látce. Prozatím dávají tuzemští kritici Blíženci 51 procent.

PRAŽSKÉ ORGIE (režie: Irena Pavlásková)
Pražské orgie
Po filmech Zemský ráj to na pohled (2009) a Fotograf (2015) se režisérka Pavlásková vrací k tématům naší nedávné historie a erotiky. V novince Pražské orgie připomíná tuzemské návštěvy již zesnulého spisovatele Philipa Rotha, který vzpomínky převedl do stejnojmenné knihy. Nyní je tu film, v němž výrazně ubylo erotiky, vystupují zde disidenti, estébáci, esenbáci, intelektuálové, přemýšliví muži a svůdné ženy. Dobová atmosféra je vystihnuta na jedničku, dle první kritických ohlasů však zamrzí absence hlubších emocí, nesympatičnost postav a příliš "ukecaný" scénář. Prozatím 44 procent.

STEHLÍK (režie: John Crowley)
Stehlík
Spisovatelka Donny Tartt obdržela v roce 2014 Pulitzerovu cenu a Carnegieho medaili za literaturu za celosvětově úspěšný román Stehlík. Nyní jeho filmová verze vstupuje i do českých kin. O čem drama pojednává? O Theodoru Deckerovi, 13letém chlapci, jehož matka je zabita při bombovém útoku v newyorském Metropolitním muzeu umění. Poté se život chlapce změní k nepoznání a zmítá se mezi láskou, přátelstvím, vinou i světem zločinu. Na den, kdy mu zemřela matka, má však stále jednu silnou vzpomínku. Obraz stehlíka přivázaného k bidýlku... V hlavních rolích se představí talentovaný Ansel Elgort a Nicole Kidman.

BUDIŽ SVĚTLO (režie: Marko Škop)
Budiž světlo
Slovensko-české drama režiséra Marka Škopa zaujalo již diváky a kritiky na festivalu v Karlových Varech. Nyní míří Budiž světlo do klasické kinodistribuce a přináší poměrně mrazivé a na druhé straně aktuální společenské téma. "Slovenská vesnička se připravuje na Vánoce a čtyřicátník Milan se za rodinou vrací z Německa, kde pracuje. Poklidnou sváteční atmosféru naruší podezření, že jeho syn je coby člen polovojenské mládežnické skupiny zapleten do šokující události, jež otřásla místní komunitou. Působivé drama o síle a křehkosti rodinných pout, o individuální zodpovědnosti ve světě, kde xenofobie vítězí nad soucitem s bližním." Recenzenti prozatím dávají velmi solidních 78 procent.

JEŠTĚ NEKONČÍME (režie: Jiří Zykmund)
Ještě nekončíme
Pozoruhodný dokument Ještě nekončíme se věnuje lidem v důchodovém věku, kteří se odmítají smířit s životem v obýváku a sledováním televize nebo luštěním křížovek. Režisér Zykmund sleduje čtveřici mužů a žen vynikající životním odhodláním stále poznávat svět. Necháte se inspirovat?

BLUESMAN (režie: Michal Rákosník)
Bluesman
Peter Jurkovič (zemřel v roce 2015) byl známý bluesman a slavný výrobce kytar, které mají ve studiu například Eric Clapton nebo Billy Gibbons ze skupiny ZZ Top. Nyní vstupuje do kin dokumentární film a pocta bluesovému žánru, osobnosti Petera Jurkoviče a jeho přátelům.

VODA, KREV, RAKIJE A ZOMBIE EPIDEMIE (režie: Predrag Licina)
Voda, krev, rakije a zombie epidemie
Balkánská akční zombie komedie útočí na vybraná česká kina! Snímek je situován do doby a situace, kdy je voda dražší než ropa. Kdo ovládá vodu, má moc a žaludek nakazit obyvatele smrtícím zombie-virem. Pochopitelně je tu skupinka nebojácných (šéfuje jí záhřebský bonviván Mića a jeho parta), která se zombiiím a mocným alternativního světa rozhodne postavit. Studnice balkánských filmových inspirací je - zdá se - nevyčerpatelná.

SYNONYMA (režie: Nadav Lapid)
Synonyma
A závěrem jedna koprodukční tragikomedie pojednávající o jednom Izraelci v Paříži. Yoaha je odhodlán stát se plnokrevným Francouzem, takže přestává mluvit hebrejsky a francouzštinu piluje tak, že si neustále opakuje synonyma. "Výrazně stylizovaný snímek upomínající místy na francouzskou Novou vlnu, je svébytnou satirou na vojenský aspekt současného života v Izraeli, nenápadnou parodií na „sladký“ život současných Pařížanů i úvahou o vykořeněnosti, o ztrátě a hledání identity."

Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.