V Revenantovi nechal trpět Leonarda DiCapria. Brzy převezme Oscara za vizionářství

V Revenantovi nechal trpět Leonarda DiCapria. Brzy převezme Oscara za vizionářství
Carne y Arena
Nestává se často, aby byl autor oceněn mimo hlavní program udílení Oscarů. Navíc za snímek natočený pro virtuální realitu. Iñárrituovi se to povedlo, což rada americké Akademie filmových umění a věd (Oscar) odůvodnila tím, že se jedná o "vizionářský a silný vypravěčský zážitek".
Leonardo DiCaprio, Alejandro González Iñárritu
Alejandro González Iñárritu s Leonardem DiCapriem během natáčení Revenanta. Vpravo kameraman Emmanuel Lubezki.
Drama Carne y Arena (Maso a Písek) pojednává o uprchlících z mexicko-americké hranice a diváky jednoznačně vtahuje do akce. Za kamerou a pojetím snímku stál ceněný Emmanuel Lubezki (Revenant, Gravitace, Strom života), jemuž speciální Oscar přísluší stejným dílem jako Iñárrituovi. Oba tvůrci si cenu převezmou na devátém ročníku Governors Awards, který se uskuteční 11. listopadu 2017.
Carne y Arena
Carne y Arena
Carne y Arena měli možnost vidět návštěvníci letošního festivalu v Benátkách a režisérem načrtnutá cesta napovídá též budoucnost kinematografie. Když už mluvíme o speciálních Oscarech za vizionářství, není od věci si připomenout, že obdobného "plešouna" naposledy převzali před 21 lety tvůrci přelomového 3D filmu studia Pixar Toy Story: Příběh hraček (1995). A jak se za těch 21 let tvář kinematografie proměnila! Čeho se dočkáme v roce 2038?