Zlatého ledňáčka si z Plzně odneslo drama Jako nikdy. Debut Jiřího Mádla také nepřišel zkrátka.

Zlatého ledňáčka si z Plzně odneslo drama Jako nikdy. Debut Jiřího Mádla také nepřišel zkrátka.
Jiří Schmitzer | če
Jiří Schmitzer
Jiří Schmitzer | če
Hlavní cenu Zlatého ledňáčka v kategorii celovečerních hraných nebo animovaných filmů získalo drama Jako nikdy režiséra Zdeňka Tyce. “Film nás přesvědčil nejenom neotřelým obsahem s velmi neobvyklou zápletkou, velmi profesionálním a mimořádně citlivým zvládnutím režie, ale také skvělou spoluprací s kamerou. Musíme vyzdvihnout herecké výkony, které byly jedinečné ať už u hlavního mužského představitele, tak i u obou ženských představitelek,” zdůvodnila svoji volbu porota.
Ondřej Vetchý
Pojedeme k moři
Zvláštní uznání poroty si odnesl povedený debut Pojedeme k moři režiséra Jiřího Mádla. "Chtěli jsme upozornit na velmi svěží, nečekanou prvotinu od mladého, sice známého a oblíbeného herce, ale dosud neznámého jako režiséra filmů. Diváci i porota odcházeli s pocitem svěžího závanu do někdy už trochu zatuchlých luhů a hájů československé kinematografie. Vést mladé neherce je zapeklitý úkol i pro zaběhnutého režiséra, ale tady byli zvládnuti na jedničku. Byl to velice šťastný nápad podpořit tohoto režiséra a jeho scénář a dát mu možnost ukázat, co od něho naše kinematografie může očekávat,” uvedli členové poroty. Celkově soutěžilo v této kategorii 14 celovečerních filmů.
Z televizních projektů mezinárodní porota udělila Zlatého ledňáčka v kategorii komedie seriálu Čtvrtá hvězda režisérů Jana Prušinovského a Miroslava Krobota.“Za výborné zpracování tradiční situační komedie, skvělé herecké obsazení a vytříbené dialogy. Rychlé, svěží a především neskutečně vtipné”.
Ivan Trojan
Čtvrtá hvězda | Česká televize
Zlatého ledňáčka si z televizních projektů v kategorii drama odnesl seriál Cirkus Bukowsky režiséra Jana Pachla. “Za svěží zpracování kriminálního dramatu moderním netradičním způsobem, za kreativní tým lidí nadšených pro věc a za zajímavé a vskutku nezapomenutelné herecké obsazení v hlavních rolí společně s tím nejlepším hercem ve vedlejší roli – hamižným hadem,” prohlásila porota. Celkově se o ceny utkalo v kategorii komediální tvorby 9 projektů a v kategorii dramatické tvorby 13 projektů.
Richard Krajčo, Vali Kerekes
Křídla Vánoc
V diváckém hlasování bodovala nejvíce romance Křídla Vánoc jako nejlepší hraný nebo animovaný film a také představitel hlavní role Richard Krajčo s cenou za nejlepší herecký výkon. Výroční cena AČFK za nejlepší celovečerní český film, kterou udělují Filmové kluby sdružené v AČFK, putuje za snímkem Hořící keř režisérky Agnieszky Holland, cena za nejlepší dokumentární český film pak za snímkem Show! režiséra Bohdana Bláhovce.
Letošní ročník festivalu Finále Plzeň navštívilo od 27. dubna do 3. května 10 853 diváků. Celkově festival nabídl 167 projekcí a doprovodných akcí.