Po Lidicích se natočí vyhlazení Ležáků. O režii se postará mnohými vysmívaný Tomáš Magnusek

Po Lidicích se natočí vyhlazení Ležáků. O režii se postará mnohými vysmívaný Tomáš Magnusek
Ležáky 42 | Triton sport
Bastardi: Reparát
Bastardi: Reparát | Jan Sobotka
Na konci ledna proběhla televizní premiéra jeho filmu Stáří není pro sraby, aktuálně má Tomáš Magnusek roztočeny asčtvrté Bastardy. Nově si dnes představíme jeho nejambicióznější projekt. Server iDnes.cz a Magnuskovy oficiální stránky informovaly o tom, že náchodský rodák pracuje na historickém dramatu pojednávajícím o nacistickém vyhlazení obce Ležáky. Děje se tak 11 let od premiéry Lidic režiséra Petra Nikolaeva, který ve válečném dramatu přiblížil jednu z tuzemských nejsmutnějších kapitol druhé světové války, během níž byla středočeská obec nedlouhou po smrti říšského protektora Reinharda Heydricha srovnána se zemí.
Magnuskův film Ležáky bude vyprávět o obyvatelích malé obce na Chrudimsku, kterou stihl stejný osud jako Lidice. Zde nacistům jako záminka posloužila ukrytá vysílačka Libuše parašutistické skupiny Silver A, která taktéž spolupracovala na atentátu na Heydricha. V rámci natáčení bude Magnusek inscenovat atentát na Heydricha nebo obléhání pražského kostela v Resslově ulici, kde se ukrývali parašutisté. První klapka padne na místě někdejších Ležáků 24. června během pietní akce, která upozorní na osmdesát let od vyhlazení obce. Pro účely filmařů budou na základě dobových fotek znovu postaveny některé obytné domy.
Ležáky 42
Ležáky 42 (2010) | Triton sport
Že se podobné látky chopí zrovna Magnusek, by mohlo leckoho až vyděsit. Autor, který ve svých Bastardech rozdmýchával xenofobii a jehož filmy často působily mimořádně amatérsky a naivně, se bude muset popasovat s citlivou a tragickou látkou, navíc pod dohledem tuzemské kritiky a dějin znalých divaček a diváků. Na projektu však s Magnuskem spolupracují výrazné filmařské osobnosti.
Antonio Riestra
Antonio Riestra | Bioscop
Jedním z koproducentů je známý kameraman a milovník žraloků Steve Lichtag (v roce 2015 natočil pozoruhodnou cestopisnou Aldabru). Kameramanem bude Antonio Riestra, původem Mexičan, který v roce 2009 natočil filmový experiment Normal a jako hlavní kameraman se podílel též na snímání Lidic (možná právě proto si ho Magnusek vybral). V dalších technických profesích je například v kolonce zvukař uvedený Jiří Klenka, držitel dvou Českých lvů. Scenáristou Ležáků a jedním z koproducentů je režisér, scenárista a milovník historie Miloš Pilař, který se temné stránce našich dějin věnoval v hraném dokumentárním snímku Lidice 42 (2010).
Magnusek láká i na známé herce. Jednu z rolí ztvární Viktor Dvořák, který si nedávno zahrál Václava Havla ve filmu Slávka Horáka. Dále se v Ležácích představí například Barbora Jánová (Slunečná), Martin Dejdar (Kluci z hor) nebo Marie Ludvíková (Krajina ve stínu). Do českých kin by se Ležáky měly dostat v roce 2024.