Nejlepší animované snímky roku 2021

Nejlepší animované snímky roku 2021
Rodina na baterky | Sony
O mnohých z nich budou ve svých článcích psát moji kolegové a kolegyně, já jsem se ale rozhodla, že zrekapituluji nabídku animovaných filmů. Snímků v kinech i na VOD byl dostatek a na mně nyní je, abych vám představila ty nejlepší z nich. Mám velkou radost, že je mezi nimi i jeden z České republiky.

Rozbitý robot Ron

Rozbitý robot Ron
Rozbitý robot Ron | Locksmith Animation
Rozbitý robot Ron (Ron's Gone Wrong), koprodukční projekt Kanady, USA a Velké Británie, je jediným snímkem (když nepočítáme zmíněný český film) v mém výběru, na kterém se nepodílelo žádné velké animační studio. Je dílem britské společnosti Locksmith Animation, pro které byl Ron prvním celovečerním animovaným snímkem.
Rozbitý robot Ron vypráví příběh trochu osamělého dvanáctiletého sedmáka Barneyho a Rona, jeho nového, chodícího, mluvícího a zcela digitálního přítele, který má být, alespoň podle reklamy, „nejlepší kamarád robot“. Avšak roztomilý robot Ron není úplně v pořádku a zdá se, že je rozbitý. Na pozadí doby svázané sociálními sítěmi a prodchnuté digitálními vztahy chlapec a robot prožívají nevšední a laskavé dobrodružství, během kterého zjišťují, že pravé přátelství netkví v dokonalosti.
hodnocení: 72 % (Kinobox 73 %, IMDb 71 %, ČSFD 73 %)

Luca

Luca
Luca | Pixar/Disney+
Snímek Luca (Luca) je letošním jediným zástupcem studia Pixar v tomto výběru.
Luca je běžným, dospívajícím klukem, který spokojeně žije se svými rodiči a babičkou v jejich osadě. Na tom by asi nebylo nic netradičního, kdyby ovšem nešlo o osadu pod mořskou hladinou a jejími obyvateli nebyly mořské příšery. Označení příšery je asi dosti urážlivé, na druhou stranu pro Lucu a jeho blízké jsou lidé zemskými příšerami, takže si asi nemají co vyčítat. Luca doma pomáhá, každý den bere rybičky na pastvu a dny tráví jejich hlídáním, což je poměrně nuda.
Když se tedy náhodou setká s dalším podmořským klukem jménem Alberto, je hned o úžasné letní dobrodružství postaráno. Alberto se totiž do všeho vrhá po hlavě, sbírá lidské věci a žije na souši. Pro Lucu, kterého jeho přespříliš ochranitelští rodiče na pevninu nepouští, je to šok. Nejenže má rázem kamaráda, se kterým začíná trávit většinu svého času, ale zjišťuje, že na souši může bez problému dýchat, jeho podoba mořského tvora se po usušení mění na lidskou a nejlepším vynálezem lidí je vespa.
Kluci se do tohoto dopravního prostředku okamžitě zamilují a zkusí si postavit vlastní. Po několika nepovedených pokusech je jim ale jasné, že si budou muset pořídit vespu skutečnou. A kde jinde k ní přijít než v nedalekém lidském městě?
hodnocení: 74 % (Kinobox 70 %, IMDb 75 %, ČSFD 76%)

Myši patří do nebe

Myši patří do nebe
Myši patří do nebe | CinemArt
Jediným českým zástupcem nejlepších animovaných snímků letošního roku je loutkový snímek Myši patří do nebe.
Hlavní hrdinkou příběhu je myška Šupito, která ráda všechny přesvědčuje o tom, že je nejodvážnější myší na celém světě. Ale opak je pravdou, ve skutečnosti se pobobkuje ze všeho, co se kolem jen mihne. Jejím toužebným přáním je být stejně statečná jako její tatínek. Ten se dokázal s nasazením vlastního života postavit děsivému lišákovi Tlamounovi, postrachu celého lesa. Boj sice nevyhrál, stal se ale obdivovaným hrdinou myšího společenství. Šupito chce všem dokázat, že odvaha je dědičná. Snaží se zopakovat jeho legendární kousek – vytrhnout pár chlupů z liščího kožichu.
Za cíl si vybere spícího mladého lišáka Bělobřicha. Vše se nakonec semele trochu jinak, než si myška představovala. Lišák se nečekaně probudí a honička končí nešťastně pro oba. Šupito i Bělobřich se dostanou do zvířecího nebe. Při pokusu vyhnout se vstupní očistné koupeli v nebeských lázních na sebe myška i lišák opět natrefí a díky společné nelibosti k mytí jsou přinuceni pokračovat v cestě společně. Putují po nebeských atrakcích i fantaskních zákoutích, zažívají nejrůznější dobrodružství i nečekaná setkání a navzájem se poznávají. Šupito je na Bělobřicha nejdřív pořádně naštvaná, ale postupně si uvědomuje, že je jiný než ostatní tolik nenáviděné lišky. Na cestě nebem musí oba společně zdolat různé nástrahy, splnit úkoly a překonat překážky. Vznikne mezi nimi podivuhodné přátelství a na konci jejich putování na ně čeká velké překvapení.
hodnocení: 75 % (Kinobox 72 %, IMDb 71 %, ČSFD 82 %)

Encanto

Encanto
Encanto | Walt Disney Studios
Encanto je prvním zástupcem studia Walt Disney Animation a vypráví příběh rodiny Madrigalových. Ti před padesáti lety zažili těžké časy. Do jejich rodné vsi vpadli neznámí útočníci, kteří drancovali a zabíjeli. Proto mladým manželům Almě a Pedrovi Madrigalovým, kterým se před nedávnem narodila trojčata, nezbývalo nic jiného než utéci a pokusit se najít si nový bezpečný domov. Pedro ale při útěku zahynul a Alma v nejtěžší chvíli svého života zůstala sama. Stal se však zázrak a do svíce, již Alma nesla, vstoupila magie.
Neuhasínající plamen této kouzlené svíčky pomohl Almě a dalším lidem, kteří se na útěku k ní a Pedrovi připojili, vytvořit bezpečný domov plný kouzel. Její trojčata Pepa, Julieta a Bruno díky této kouzelné svíci získala magické schopnosti. Pepa umí ovládat počasí, Bruno vidí budoucnost (před lety záhadně zmizel a rodina o něm nemluví) a Julieta svým vařením vyléčí každého z jeho neduhů. Po nich získaly nadpřirozené schopnosti i jejich děti. Každý umí něco výjimečného – Pepina dcera Dolores má dokonalý sluch, její syn Camilo umí měnit svou podobu a nejmladší Antonio mluví se zvířaty.
Julieta má tři dcery – neuvěřitelně silnou Luisu, Isabelu, která ovládá květiny, a Mirabel, jež ale žádný dar jako jediná z rodiny nedostala. Po celou dobu až doposud dary od svíce pomáhaly lidem ve vsi a jejich domov vzkvétal. Nyní však magie začíná slábnout, kouzelný dům, ve kterém rodina žije, se začíná hroutit a Mirabel cítí, že její milovaná rodina je v ohrožení. Sama sice žádné schopnosti nemá, ale je hrdá, že je její součástí. A právě ona je tou osobou, která se rozhodne, že kouzlo rodiny zachrání...
hodnocení: 75 % (Kinobox 77 %, IMDb 76 %, ČSFD 72 %)

Kouzelný drak

Kouzelný drak
Kouzelný drak | Sony
Kouzelný drak (Wish Dragon) byl letos jedním ze dvou animovaných snímků studia Sony Pictures Animation, který zamířil na službu Netflix.
Devítiletí Din a Lina se stali nerozlučnými kamarády od prvního okamžiku, kdy seděli za trest na školní chodbě. Oba milovali draky, oba žili jen s jedním rodičem (Lina s tatínkem a Din s maminkou) a společné přátelství jim přineslo do života úžasná společná dobrodružství. Jenže jednoho dne se Lina se svým otcem odstěhuje a Din zůstává sám. O deset let později studuje vysokou školu, přivydělává si rozvozem jídla a plánuje pro Linu překvapení. Chce se s dávnou kamarádkou opět setkat a začít tam, kde kdysi skončili – na střeše šikumenu se spojenými dlaněmi přísahající si přátelství na celý život. Jenže z Liny je nyní velmi bohatá dívka, ke které se obyčejný a chudý čínský kluk jen tak nedostane. Din to ale nehodlá vzdát, pilně pracuje, šetří si vydělané peníze a nepřestává být milý na lidi kolem sebe.
Možná proto se mu rozhodnou pomoci bohové a dají mu kouzelného draka. Jmenuje se Long a je to drak splněných přání (tedy něco jako džin z kouzelné lampy). I Long smí splnit jen tři přání, nemůže nikoho přimět se do někoho zamilovat, ani nikomu ublížit, jen místo lampy bydlí v čajové konvici, je růžovofialový, chlupatý a ironický. To ale nemůže Dina rozhodit, on by svůj optimismus mohl rozdávat, takže není divu, že se tito dva naprosto odlišní tvorové sblíží a navzájem ovlivní i svůj pohled na svět. Navíc před nimi stojí velký úkol – vrátit Dinovi Linu! Jenže to nebudou mít tak snadné, po čajové konvici totiž touží ještě někdo jiný...
hodnocení: 76 % (Kinobox 78 %, IMDb 72 % , ČSFD 78 %)

Raya a drak

Raya a drak
Raya a drak | Walt Disney Studios
Druhým zástupcem velké rodiny Walt Disney je dobrodružný snímek Raya a drak (Raya and the Last Dragon).
Vítejte v Kumandře, kdysi nádherném ráji podobném zemi. Harmonii v této zemi jednoho dne zničili drunnové, mocné temné síly prýštící z lidských svárů. Jsou pravým opakem draků, magických bytostí ochraňujících veškerý život v Kumandře. Drunnové pouze ničí a vše živé mění v kámen. Před pěti sty lety se draci v poslední velké bitvě drunnům postavili a ze svých magických sil stvořili dračí drahokam. Pomocí něj dračice Sisu drunny zastavila. Její dračí sourozenci zkameněli, Sisu se ztratila, ale Kumandra byla zachráněna. Po dracích zůstal jen zmíněný klenot – jediná naděje v boji proti drunnům.
Lidé se však ze svých chyb nepoučili a dál mezi sebou bojovali o moc i dračí drahokam. Poté se Kumandra rozdělila na pět zemí pojmenovaných podle částí draka – Srdce, Ocas, Dráp, Zub a Páteř. Dračí drahokam zůstal ukrytý v kraji Srdce, jeho ochránci se stali členové náčelnické rodiny. Její součástí je i Raya, odvážná mladá bojovnice, kterou otec učí plnit povinnosti strážkyně klenotu a zachránkyně Kumandry. Pokus o sjednocení ale selže a klenot je v šarvátce mezi kmeny zničen. Každý kmen si odnáší jeden střípek drahokamu a drunnové, nesvázaní jeho silou, se opět vydávají ničit. Raya musí Kumandru zachránit a najít ztracenou Sisu. Po šesti letech pátrání se jí to konečně podaří a obě se společně vydávají na cestu za získáním jednotlivých částí drahokamu. Jejich cílem je úlomky spojit a magií ze složeného drahokamu drunny zastavit…
hodnocení: 77 % (Kinobox 80 %, IMDb 73% , ČSFD 77 %)

Rodina na baterky

Rodina na baterky
Rodina na baterky | Sony
Druhým letošním zářezem studia Sony Pictures a jejich prvním projektem, který přistál na službě Netflix (čtrnáct dní nato jej následoval Kouzelný drak) je akční sci-fi komedie Rodina na baterky (The Mitchells vs the Machines).
Nesmírně talentovaná leč trochu samotářská Katie Mitchell je přijata na vysokou školu svých snů. Plány na odlet jí však překazí její táta Rick, svérázný milovník přírody, který rozhodne, že spolu se zbytkem rodiny Katie na vysokou školu odveze, aby si ještě užili jeden druhého. S Katie a Rickem se na výlet vydává pozitivní mamka Linda, mladší bratr Aaron a roztomile vypasený psík Monchi. Plány Mitchellových však překazí nenadálá vzpoura spotřebičů, neboť všude po světě se lidem postaví elektronická zařízení, která mají lidé tak rádi, od mobilních telefonů po nejnovější modely osobních robotů. Za pomoci dvou porouchaných přátelských robotů se Mitchellovi musí vypořádat se svými problémy, spojit síly a zachránit svět.
hodnocení: 77 % (Kinobox 76 %, IMDb 77 %, ČSFD 78 %)