Luca

76%
Luca
Luca je běžným, dospívajícím klukem, který spokojeně žije se svými rodiči a babičkou v jejich osadě. Na tom byl asi nebylo nic netradičního, kdyby ovšem nešlo o osadu pod mořskou hladinou a jejími obyvateli nebyli mořské příšery. Ono označení příšery je asi dosti urážlivé, na druhou stranu, pro Lucu a jeho blízké jsou lidé zemskými příšerami, takže si asi nemají co vyčítat. Luca doma pomáhá, každý den vodí rybičky na pastvu a dny tráví jejich hlídáním, což je poměrně nuda. Když se tedy náhodou setká s dalším podmořským klukem jménem Alberto, je hned o úžasné letní dobrodružství postaráno. Alberto se totiž do všeho vrhá po hlavě, sbírá lidské věci a žije na souši. Pro Lucu, kterého jeho přespříliš ochranitelští rodiče na pevninu nepouští, je to šok. Nejen, že má rázem kamaráda, se kterým začíná trávit většinu svého času, ale zjišťuje, že na souši může bez problému dýchat, jeho podoba mořského tvora se po usušení mění na lidskou a že nejlepším vynálezem lidí je Vespa. Kluci se do tohoto dopravního prostředku okamžitě zamilují a zkusí si postavit vlastní. Po několika nezdařilých pokusech se jim ale jasné, že si budou muset pořídit Vespu skutečnou. A kde jinde k ní přijít, než v nedalekém lidské městě Portorosso? Zde potkávají dívku Giuliii a z trojice dětí se rychle stanou přátelé a společně se přihlásí do místního závodu o finanční odměnu, kterou kluci doufají, že utratí za vysněný skútr...



Recenze: Luca

Kinobox.cz
90%

Ano, nikdo tu s nikým nebojuje, nic tu nevybuchuje a smíchy se za břicho popadat nebudete, ale je na co se dívat. Luca má silné momenty (otázky dětské přátelství, zrady a dospívání), vtipné momenty (když se Lucova maminka snaží mezi lidskými dětmi najít to své zvolí velmi netradiční metodu), ale i napínavé (finále závodu na kole je dynamické až dost). Luca je klidnější snímek, který se nese na prázdninové vlně, což mi rozhodně sedí víc než nějaké ukřičené dobrodružství, které jen aby udrželo děti u obrazovky, přeskakuje z jedné akce na druhou, hlavně šokovat a nenudit.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Spojení dvou slavných značek nepřineslo žádnou revoluční bombu, ale milý příběh o přátelství, který mi ke spokojenosti bohatě stačil. Né vždy je potřeba posouvat hranice a předhánět se v nápadech. Luca i tak překvapí pěkným vizuálem, který sice není přelomový, ale chyby by jste na něm hledali jen těžko. Itálii jsem si zamiloval a tvůrcům se přesně povedlo zachytit tu atmosféru, která tam panuje. Kdo navštívil Itálii, tak ví o čem mluvím. Za mne tedy palec nahoru.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Velice příjemný pozitivně laděný animák pro malé i velké. Obyvatelé, jakýsi "mořští panáci" , kteří se na suchu z vodním tvorů mění v děti.. dobrý nápad. Spousta takového obyčejného humoru, který ale v těchto šedivých dnech potěší.. Disney animace sama o sobě veselá. Mě se to líbilo.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Ve skutečnosti si nemyslím, že "dospělý mód" je silná stránka Pixaru, v praxi to pro mě byl vždycky spíš ne zcela funkční, pouze efektní branding, takže mi rozhodně nevadí, spíš naopak, že Luca je především naivní dobrodružství. Myslím, že nebylo nutné realizovat to jako další variaci na Hledá se Nemo co se týče rodiče zakazujícího dítěti navázat vztah se světem, šlo najít určitě trochu méně násilný a okoukaný rámec, přesto je ale celý film naplněný tak krásnou atmosférou, že to tomu rád odpustím - podobně jako v případě Coco. Queer čtení je pochopitelné a je sympatické, že ten film se mu vyloženě nebrání, ale pro mě to bylo především takové to klučičí dobrodružství, kterých měla plno generace našich rodičů, ale moje překvapivě ne, a v tomhle ohledu to byl krásný zážitek - takový film bych potřeboval v dětství. Sice bych vážně rád, kdyby to mělo propracovanější zápletku a vyústění, ale co. 3 a 1/2

Dodatečné informace

Původní název:
Luca (více)
  • USA Luca
  • USA ルカ
  • USA 루카
  • USA Luka
  • USA Lukas
  • USA Mùa Hè Của Luca
  • USA لوكا
  • USA Λούκα
  • USA Лятното приключение на Лука
  • USA लुका
  • USA 夏日友晴天
  • USA 盛夏友晴天
  • USA 路卡的夏天
Premiéra v ČR:
17. 6. 2021
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Čeština:
Luca je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch