Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. VOD tipy: Návrat hororové legendy, sci-fi od Netflixu i kriminálka s Cumberbatchem
    VOD31. 5. 2024
    VOD tipy: Návrat hororové legendy, sci-fi od Netflixu i kriminálka s Cumberbatchem

    Tento víkend si podle předpovědí moc hezkého počasí neužijeme, smutnit kvůli tomu ale rozhodně nemusíme. Je to totiž ideální doba k vychutnání si domácí pohody a k tomu lze využít i aktuální nabídku streamovacích služeb, které před víkendem tradičně vypustily do světa řadu nových seriálů a filmů. Z čeho můžete tentokrát vybírat?

  2. Jeden z nejlepších seriálů současnosti se vrací. Nový trailer ukazuje další psychický teror
    Seriály31. 5. 2024
    Jeden z nejlepších seriálů současnosti se vrací. Nový trailer ukazuje další psychický teror

    Červen bude ve znamení velkých seriálových návratů. Kromě fantasy ságy Rod draka, Akolytky ze světa Star Wars a brutální Bandy se dočká premiéry také třetí řada jednoho z nejoceňovanějších seriálů současnosti, totiž Medvěda (The Bear). Zprvu nenápadný počin o provozu restaurace a psychickém tlaku, který toto povolání přináší, sbírá poslední dva roky jedno prestižní ocenění za druhým a uplynulá řada se řadila k seriálovým vrcholům loňského roku. Dokáže třetí série vysoce nastavenou laťku udržet?

  3. Herečka se bouřila proti svému vztahu v seriálu M*A*S*H. Ohledně důvodů měla naprostou pravdu
    Seriály30. 5. 2024
    Herečka se bouřila proti svému vztahu v seriálu M*A*S*H. Ohledně důvodů měla naprostou pravdu

    Když se řekne M*A*S*H, tak jedna z prvních tváří, která se divákovi vybaví, je jistě postava major Houlihanové v podání herečky Loretty Swit. Její Šťabajzna patřila mezi nejvýraznější postavy, prošla možná největším charakterovým vývojem a coby jediná žena v obsazení si v seriálu vybudovala silnou pozici. Nebála se totiž tvůrcům často oponovat a nesouhlasit s jejich scenáristickými rozhodnutími. Nespokojená byla např. se vztahem, jenž přitom k její roli zpočátku bezpodmínečně patřil.

  4. Vrátí se Prima po propadácích na vrchol? Láká na návrat svého seriálového hitu a Arabely
    Seriály30. 5. 2024
    Vrátí se Prima po propadácích na vrchol? Láká na návrat svého seriálového hitu a Arabely

    Televize Prima za sebou nemá úplně nejlepší první polovinu roku. Politických Sedm schodů k moci sice slavilo u diváků úspěch, od té doby si však stanice připisuje jeden propadák za druhým. Takřka všechny její jarní novinky pohořely, soutěžní pořad Česko na grilu byl kvůli nezájmu diváků odklizen na horší vysílací čas, seriál Vytoč mého agenta skončil předčasně a teenagerská Lež na pláži svou cílovku neoslovila. S letní sezónou ale Prima doufá ve zlepšení. A pomoct by v tom měla druhá série prověřeného hitu.

  5. Začíná zlínský filmový festival. Představí snímky o dospívání i fantasy s českou stopou
    Festivaly a ceny30. 5. 2024
    Začíná zlínský filmový festival. Představí snímky o dospívání i fantasy s českou stopou

    Dne 30. května začíná 64. ročník věhlasného festivalu v baťovském městě. Zlín Film Festival je nejstarším a největším filmovým festivalem pro děti a mládež na světě a jeho renomé budou chtít organizátoři dostát i letos. Návštěvníci mohou vybírat z celkem 289 filmových projekci promítaných na 14 místech. Do města zavítá 53 delegací, zahraniční hosté a premiéru si zde odbudou snímky z celého světa. Dojde ale samozřejmě i na tuzemské zástupce.

  6. Odvážná Vaiana je zpátky. První trailer láká na fantastické objevování nových světů
    Filmy29. 5. 2024
    Odvážná Vaiana je zpátky. První trailer láká na fantastické objevování nových světů

    V animované sekci Disneyho na tom nejsou v posledních letech zrovna nejlépe. Domov mnoha kreslených klasik a nesmrtelných hitů má za sebou po Divnosvětě a nevýrazném Přání dva velké propadáky a ani kolegům z Pixaru se v posledních letech nedaří. Myšákovu studiu proto nezbývá nic jiného než vsadit na jistotu. Ještě předtím, než za pár let dorazí nové Toy Story či Ledové království, připluje letos do kin druhá Moana alias Odvážná Vaiana. A podle první ukázky se zdá, že bude znovu slavit úspěch.

  7. Daniel Radcliffe promluvil o účasti v novém Harrym Potterovi. Prozradil, proč to není dobrý nápad
    Seriály29. 5. 2024
    Daniel Radcliffe promluvil o účasti v novém Harrym Potterovi. Prozradil, proč to není dobrý nápad

    Už asi všichni fanoušci Harryho Pottera vědí, že se malý brýlatý kouzelník brzy vrátí v podobě seriálu. Ten chystá streamovací platforma Max, která hodlá začít znovu od začátku. Remake si hodlá vzít na paškál všechny knihy a producenti v čele s J. K. Rowling slibují ještě větší věrnost předloze. Fanoušky ovšem samozřejmě ihned začalo zajímat, zda se můžeme dočkat i návratů známých herců, kteří by tentokrát ztvárnili odlišné role či měli drobné cameo. K této možnosti se ovšem představitel původního Harryho Pottera vyjádřil velmi jasně.

  8. Vypadlá Yenifer ze Survivor o podrazu na Mikýře: „Pirát se ho chtěl zbavit od začátku.“
    Rozhovory28. 5. 2024
    Vypadlá Yenifer ze Survivor o podrazu na Mikýře: „Pirát se ho chtěl zbavit od začátku.“

    V uplynulých dílech reality show Survivor Česko & Slovensko bylo hodně rušno. Všichni fanoušci žijí událostmi z kmenové rady, v nichž dostal nejvíce hlasů k odchodu jeden z hlavních favoritů Martin „Mikýř“ Mikyska, na něhož se uspořádal prakticky hon a napsali ho i jeho nejbližší ostrované v čele se Samuelem Krištofičem alias Pirátem. Mikýř pochopil toto jednání jako obrovskou zradu a poté, co se vítězně vrátil z duelu nad poraženou Janou, slibuje pomstu. Situace vyvolala na sociálních sítích velké vášně. Jak se na ni dívají nedávno vypadlé soutěžící Kristina Alexandra Hrbková a Yenifer Cao?

  9. KVIFF uvede zahradníka Kaisera, novinku Jiřího Mádla a další české premiéry. Vrátí se Geoffrey Rush
    Festivaly a ceny28. 5. 2024
    KVIFF uvede zahradníka Kaisera, novinku Jiřího Mádla a další české premiéry. Vrátí se Geoffrey Rush

    58. ročník filmového festivalu v Karlových Varech, jenž se bude konat od 28. června do 6. července, se pomalu, ale jistě blíží, a tak byl nyní zveřejněn hlavní filmový program. Festival odhalil snímky, které se zúčastní Hlavní soutěže, sekce Proxima i premiéry v rámci Zvláštního uvedení. V těchto kategoriích pak samozřejmě nebude chybět několik silných českých zástupců.

  10. Nestačila vám Furiosa? Nejšílenější postapokalyptické filmy, které jsou zvrácené i zábavné
    Filmy27. 5. 2024
    Nestačila vám Furiosa? Nejšílenější postapokalyptické filmy, které jsou zvrácené i zábavné

    Furiosa: Sága Šíleného Maxe (Furiosa: A Mad Max Saga) od čtvrtka brázdí česká a světová kina, a i když z komerčního hlediska zatím zaostává za očekáváním, rozhodně se jedná o film, jenž byste neměli v kině minout. Obzvláště pokud máte slabost pro originálně pojaté světy, v nichž se kombinují zajímavé vize postapokalyptického světa s jistou šíleností jejich tvůrců. Jaké další žánrové snímky se rozhodly neveselou vizi budoucnosti pojmout dosti netradičně a v některých případech i trochu bizarně?

  11. TV tipy: Johnny Depp na drogách, Matrix i mrazivá hororová pecka
    Téma27. 5. 2024
    TV tipy: Johnny Depp na drogách, Matrix i mrazivá hororová pecka

    Jaké zajímavé filmy si můžete následující týden zapnout v televizi? Připravili jsme si pro vás opět pětici těch nejzajímavějších titulů, které většinou nenajdete na streamovacích službách. České novinky sice tentokrát v televizích absentují, i přesto ovšem nalezneme v nabídce řadu kousků, jejichž sledování diváka vždy potěší.

  12. Top kina ČR: Hokej zlikvidoval sály i akční Furiosu. Obstál pouze animovaný Garfield
    Filmy27. 5. 2024
    Top kina ČR: Hokej zlikvidoval sály i akční Furiosu. Obstál pouze animovaný Garfield

    Minulý týden jsme mohli napsat, že kinaři mají díky příchodu animovaného Garfielda (The Garfield Movie) do kin konečně důvod k radosti, uplynulý víkend se kina opět takřka vyprázdnila. Tentokrát se to ovšem dalo bohužel trochu čekat. Hlavní víkendovou událostí pro většinu Česka bylo totiž vyvrcholení mistrovství světa v hokeji, jež včera večer skončilo zlatou radostí. Do multiplexů kvůli tomu zamířilo daleko méně diváků a majitelé kin zase takovou radost nejspíš nemají.

  13. Oblíbený zabiják Dexter se vrátí. V dalším seriálu však dostane novou hereckou podobu
    Seriály26. 5. 2024
    Oblíbený zabiják Dexter se vrátí. V dalším seriálu však dostane novou hereckou podobu

    „Dnes je ta noc.“ Slova, s nimiž zdánlivě nenápadný člen policie Dexter Morgan sledoval v seriálovém fenoménu své budoucí oběti, aby na nich následně ukojil své vraždící choutky a vykonal krvavou spravedlnost. Počin o netradičním sériovém vrahovi se dočkal nejdříve osmi řad, po zpackaném finále se však před třemi lety vrátil, aby naservíroval divákům o něco důstojnější zakončení svého příběhu. Jenže producenti ani přesto nenechají Dextera spát a do produkce pomalu míří jeho prequel.

  14. Sci-fi Atlas je po Rebel Moon dalším selháním Netflixu. Za scénář by se styděla i umělá inteligence
    Recenze25. 5. 2024
    Sci-fi Atlas je po Rebel Moon dalším selháním Netflixu. Za scénář by se styděla i umělá inteligence

    Sci-fi Atlas byl jeden z těch projektů, který mohl na Neflixu příjemně překvapit. V traileru dokázal oslovit akcí, slušnými triky i velkým měřítkem, čímž se snímek pasoval na adepta na největší netflixovský hit sezóny. Účast Jennifer Lopez pak dává jasně najevo, že tady se s úspěchem zkrátka počítá. Jenže při typickém netflixovském kalkulu o vytvoření instantního hitu se zase jednou zapomnělo na to, že film mohl mít třeba i scénář.

  15. Kvíz: Druhý Shrek slaví 20 let od premiéry. Jak dobře oblíbeného zlobra znáte?
    Filmy25. 5. 2024
    Kvíz: Druhý Shrek slaví 20 let od premiéry. Jak dobře oblíbeného zlobra znáte?

    Ano, čtete správně. 19. května uběhlo přesně 20 let od chvíle, kdy oblíbený zlobr, Oslík a Fiona znovu vtrhli do kin a studio Dreamworks nám nadělilo jejich druhé ztřeštěné dobrodružství. A stejně jako v případě prvního snímku zabodovalo. Shrek kvalitativně nijak neklesl, naopak potvrdil, že se mezi dětskými animáky a celkově v popkultuře navždy zahnízdil. A to je ideální příležitost k tomu si vyzkoušet, jak dobře si jeho patálie vlastně pamatujete.