Keith David

6.4

Pro výpočet aktuálního kariérního skóre využíváme uživatelské hodnocení u filmů a seriálů skrz celou kariéru tvůrce. Největší váhu pro výpočet mají poslední díla kariéry. Výsledné číslo ovlivňuje také popularita, oblíbenost a získání filmového ocenění.

Články 4

Filmová pokračování, která kompletně změnila žánr své série
Téma3. 2. 2024
Filmová pokračování, která kompletně změnila žánr své série

Výroba pokračování se stává standardem i v případě sebeméně úspěšných titulů, avšak se silným a odlišným konceptem mohou mít sequely nepopiratelné kouzlo. U sérií aplikujících polonávazné vyprávění, kdy každá další část rozvíjí kompletně jiný příběh a klade před hrdiny nové cíle, se nezřídka jede podle rovnice „čím větší, tím lepší“. Tvůrci však čas od času vsadí na moment překvapení a na etablovanou látku naváží stylem, který zcela převrací žánrovou polohu a někdy i explicitně komentuje charakter předchozích dílů. To se týká i následujících deseti filmů, jež pokračovaly v konkrétně škatulkovaném příběhu velmi neotřele – ať už v ryze pozitivním, nebo spíš záporném smyslu.

O čem pojednává děsivá Věc? Kurt Russell vysvětlil, jak tvůrci došli k ikonickému závěru
Filmy1. 2. 2024
O čem pojednává děsivá Věc? Kurt Russell vysvětlil, jak tvůrci došli k ikonickému závěru

Kultovní hororovou sci-fi Johna Carpentera Věc (The Thing) obestírají legendy a všemožné interpretace, v jejichž světle přímočarý survival příběh z antarktické základny nabývá netušených významů. Symbolika tehdy nově objeveného onemocnění HIV je v zápletce o nezištném šíření agresivního mimozemského organismu nápadná, přičemž publikum přes čtyři dekády fascinuje a provokuje (vedle nechutných praktických efektů a klaustrofobní atmosféry) hlavně ambivalentní závěr. Představitel protagonisty MacReadyho Kurt Russell po letech zavzpomínal, jak k filmu přistupoval režisér Carpenter a proč zvolili takové nejednoznačné vyústění.

Nejambicióznější film století měl premiéru před deseti lety. Herci ho milují, kritici nemohou být více rozporuplní
Téma26. 10. 2022
Nejambicióznější film století měl premiéru před deseti lety. Herci ho milují, kritici nemohou být více rozporuplní

V týdnu uplynulo přesně deset let od světové premiéry velkolepé sci-fi Atlas mraků. Společný projekt režisérek Matrixu a režiséra historického thrilleru Parfém: Příběh vraha adaptoval „nezfilmovatelnou“ knižní předlohu o šesti oddělených příbězích, které podávají svědectví o evoluci lidského ducha a celé společnosti. Přijetí nedopadlo nejlépe a finančně snímek propadl, ovšem s odstupem let zůstává ojedinělým dílem, které si zasluhuje nahlížet z nových perspektiv.

Recenze: Řetězová zpráva
Recenze26. 1. 2011
Recenze: Řetězová zpráva

Student dostane "řetězový dopis", což je takový ten mail s textem "Pokud toto nepošleš pěti dalším, zemřeš hroznou smrtí". Ten začne kolovat, a pokud ho někdo nerozešle pěti dalším, zemře hroznou smrtí - tzn. přijde takový veliký potetovaný ožehnutý chlap s maskou a nějak krvavě ho sejme, většinou za použití řetězů!