Boris Urbánek

?

Pro výpočet aktuálního kariérního skóre využíváme uživatelské hodnocení u filmů a seriálů skrz celou kariéru tvůrce. Největší váhu pro výpočet mají poslední díla kariéry. Výsledné číslo ovlivňuje také popularita, oblíbenost a získání filmového ocenění.

Pro výpočet kariérního skóre nebyly splněny podmínky.

Boris Urbánek
Boris Urbánek

Po absolutoriu na ostravské konzervatoře přijal v roce 1984 nabídku do Jazz Q Martina Kratochvíla a krátce poté se stal členem Blues Bandu Luboše Andršta.  V létech 1996-1991vedl Combo Petra Lipy - LP That’s The Way It Is (1987), na kterém se výrazně autorsky podílel.

V roce 1987 založil fusion kapelu TUTU, v jejímž čele stojí s tvůrčími přestávkami do dnešních dnů a se kterou se autorsky prezentoval na profilových albech Mr. Jazzman (1991), Sundance (1996) a Boris Urbánek & TUTU Na hradě (2006)

Na přelomu 80. a 90. let minulého století si Boris Urbánek vyzkoušel i působení v oblasti pop music, nejprve ve skupině Supernova zpěvačky Heidi Janků a poté v souboru Banket zpěváka Richarda Mullera.

V pozdějších letech jako pianista, skladatel a aranžér Jazzového ostravského rozhlasového orchestra (JORO) doprovázel naše přední zpěváky a špičkové instrumentalisty různého žánrového i stylového zaměření.

Do svých repertoárů a na svá alba zařadili Urbánkovy skladby mj. Věra Špinarová, Beata Dubasová, Heidi, Věra Špinarová, Leona Machálková, Tanja, Richard Muller nebo J.A.R.

V polovině 90. let vyšly i jeho studiové projekty se saxofonistou Ivanem Myslikovjanem Nice To Meet You (1995) a s klavíristou Emilem Viklickým UV Drive (1997). Svou nápaditou skladatelskou invenci uplatňoval jako vyhledávaný autor hudby k mnoha divadelním a rozhlasovým hrám či televizním pořadům. Originálním rukopisem podtrhl působivé vyznění českého animovaného filmu Báječná show (2001), z něhož vyšlo několik hitů – např. Píseň Hraboše v podání Dana Bárty. Za zvláštní zmínku stojí i jeho divácky vyhledávané muzikály Mrazík, s jedinečnou interpretací role Ivana v podání Karla Gotta (1998 – 2012 více než million diváků), či Romeo a Julie s Lucií Bílou, Bohušem Matušem, Jiřím Kornem, Věrou Špinarovou v hlavních rolích, které představil také v německé verzi i v Německu a Švýcarsku (2003-2004).

V první dekádě nového století se Boris Urbánek realizoval jako platný člen doprovodné skupiny Flamingo zpěvačky Marie Rottrové, publikoval alba a Easy Jazz (2007), stal se kapelníkem Ostravského rozhlasového orchestru a koncertuje s personálně i nástrojově variabilní sestavou Boris Band Combination. Již osmým rokem připravuje Mezinárodní hudební festival Jazz Open Ostrava, se svojí agenturou Paradise Music pořádá koncertní přehlídku Hvězdy nad Moravským Betlémem ve Štramberku, kde také pravidelně jednou měsíčně účinkuje v pořadu Jazz u Písařů, kam si zve hosty z celé Evropy.

Učí na Letní jazzové dílně Karla Velebného a uvádí pravidelné autorské pořady v Českém rozhlase.

Jako skladatel tzv. vážné hudby se představil skladbou pro smyčcový kvartet a komorní orchestr Ad Laudem Advocatorum, kterou uvedl ve Španělském sále Pražského hradu v podání Heroldova kvarteta a Talichova komorního orchestru (2010)

Kromě toho se od roku 2004 uplatňuje i jako spoluvedoucí renomovaných jazzových formací Rhythm Desperados – CD Volcano (2006) a od roku 2008 je členem AghaRTA Gangu – CD There Is Hope (2010). Jazzovou tvorbu prezentoval se svými kapelami na koncetních turné a jazzových festivalech ve Špěnělsku, Mexiku, Německu, Řecku, Polsku, Itálii,  Rakousku, Dánsku, Finsku, Slovensku, na Maltě nebo také v Paříži a New Yorku.

Z koncertu na Pražském hradě, konaném u příležitosti svých padesátin, vydal CD Boris Urbánek & Friends (2011).

V roce 2012 složil hudbu k filmu 7 dní hříchů.


Znáte z


Boris Urbánek: Filmy a pořady 3