Svatý občan

AI
56%

K výpočtu AI hodnocení na Kinoboxu využíváme nejmodernější technologie a pokročilé algoritmy. Odhadované hodnocení odráží poslední kvalitativní trendy v kariérách zúčastněných tvůrců a kombinuje je s nejnovějšími dostupnými informacemi. Oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se obvykle liší jen o několik procentních bodů.

Svatý občan
Plakát traileru
Uprostřed hornického města se tyčí kříž se svatým, který je místními horníky považován za opatrovníka, držícího nad jejich životy ochrannou ruku. Jednoho dne je však kříž převezen na opravu a svatý náhle zmizí. Když se poté v okolí objeví záhadný cizinec, místní si dají dvě a dvě dohromady… Tinatin Kajrišvili si ve svém třetím filmu, satirickém podobenství o světci, který sestoupil mezi lidi, klade otázku, v co vlastně lidé chtějí věřit. Mají svatí větší váhu jako neživý symbol, nebo mají právo být lidmi z masa a kostí? Pečlivě komponované, černobílé obrazy zkušeného kameramana Kruma Rodrigueze podtrhují tíhu života v hornickém městě i absurditu nově vzniklé situace. (KVIFF)



Krunýř
Krunýř
27 bodů
5
Pro Českou zemi těšce pochopitelné zamyšlení nad modlami. Jednak kvůli převládajícímu ateismu, i ustupujícímu hornictví, které zde vytváří prostředí. A to je ke konci tak zkorumpované lidskou podstatou že by svatá Barborka měla sestoupit a skopat všechny na svatou hromadu. Motivy, zvolená černobílá paleta, ponurá atmosféra zbídačených existencí. Hezké že. Bohužel když film nemá příběh, jsou dvě hodiny v kině útrpné, plus absentující dynamika kvůli absolutně statické kameře (jako vážně, celý film měla produkce kameru na stolku na svačinu nebo já nevím). A když se začne něco DÍT (posledních 15 min filmu) je konec. Připadám si nenaplněný, ale stejně budu k našim svatým pronášet motlitby, protože máme díky tomu dva dny volna a já můžu jít na KVIFF. No jo... Typický češko
  • Kamera
  • Děj
  • Herci

Dodatečné informace

Původní název:
Mokalake Tsmindani (více)
  • Svatý občan
  • Gruzie Mokalake Tsmindani
  • Gruzie Citizen Saint
Premiéra v ČR:
1. 7. 2023
Země původu:
Gruzie, Francie, Bulharsko
Ocenění:
Žádná ocenění