Tetris

81%

Zajímavosti 24

  • Ve scéně přehlídky odehrávající se v roce 1989 se Michail Gorbačov ve svém projevu věnuje 70 letům od Říjnové revoluce. K tomuto výročí došlo v roce 1987.
  • Při čtení faxového čísla společnosti ELORG v Moskvě uvádí Henk předvolbu Moskvy "495", což je aktuální předvolba. V sovětských dobách až do Ruska 2005 to bylo "095".
  • Když Alexej předává Henkovi lístek s adresou, je na něm napsáno "Rostovskaja pereulok". To je chyba, kterou by žádný Rus neudělal, protože používá přídavné jméno s koncovkou ženského rodu u podstatného jména mužského rodu. Správná adresa by měla být "Rostovskij pereulok".
  • Na záběrech, kde jsou uvedeny údaje z Henkova pasu, je hlavní město Nizozemska chybně napsáno Amsterdamn místo Amsterdam. Kromě toho je místo pohlaví uvedeno "12 JAN".
  • Taxík, kterým se Henk Rogers po setkání s Alexejem vrátil do hotelu, je Mercedes. V 80. letech byly běžné sovětské taxíky většinou "Volha", někdy "Moskvič".
  • V závěrečných titulcích písně "Benevolence" je uveden ruský skladatel Ivan Larionov, který odkazuje na ukázky z ruské písně "Korobejniki", jež se stala tématem Tetrisu. Nicméně zatímco Larionov vytvořil mnoho ruských písní, které jsou považovány za lidové, včetně "Kalinky", "Korobejniki" nenapsal. Skutečný skladatel je neznámý.
  • Když Nina předává Alexejovi balíček od Henka, je zřejmé, že není zapečetěný. V další scéně Alexej před otevřením balíčku přeřízne nožem pečetící pásku.
  • Roger Allam a Ben Miles ztvárnili Roberta Maxwella a Howarda Lincolna. Oba herci se objevili také ve filmu V jako Vendeta (2005).
  • Ve scéně, kdy se Kevin Maxwell vrátí do kanceláře a najde svého otce, jak skartuje dokumenty, novinový titulek hlásá "CLAUDIA TO DOKÁZALA" s fotografií supermodelky z 80./90. let Claudie Schiffer. Schiffer je producentkou filmu a manželkou Matthewa Vaughna, který je rovněž jedním z producentů filmu a který dříve režíroval Tarona Egertona ve filmech "Kingsman".
  • Po výskytu koronaviru na natáčení v Glasgow musela být produkce dočasně zastavena. Taron Egerton měl negativní testy, ale přesto se několik týdnů sám izoloval.
  • Když Rogers (Taron Egerton) prodává Tetris prezidentovi společnosti Nintendo, panu Yamauchimu, zmiňuje sílu spolupráce a uvádí příklady jako Mario a Luigi, Link a Zelda a Mike Tyson a ten, koho mlátil (správné jméno je Little Mac) ve filmu Punch Out!! Super Mario Bros. a Punch Out!! Odkazy následují po obnovení původních 8bitových her, ale ten se Zeldou je v 16 bitech, přičemž jde o dalšího Linka ze hry The Legend of Zelda: Four Swords, v níž Link vytváří kopie sebe sama pomocí magického meče. Je to proto, že v původní hře The Legend of Zelda jste mohli hrát pouze za Linka. Zelda se stává hratelnou postavou až v mnohem pozdějších spin-off dílech série, jako je série Hyrule Warriors a nechvalně známé hry Zelda na Phillips CD-I.
  • Pátá spolupráce Tarona Egertona a producenta Matthewa Vaughna po filmu Kingsman: (2014), Orel Eddie (2015), Kingsman: Zlatý kruh (2017) a Rocketman (2019).
  • Hra, kterou Henk Rogers předvádí na veletrhu Consumer Electronics Show, se jmenuje Go. Jeden z tahů ve hře Go se nazývá atari, což je obdoba šachu v šachu. Společnost Atari byla jedním z největších konkurentů společnosti Nintendo a vedla s ní velký soudní spor kvůli vydávání her pro Nintendo Entertainment System bez oficiální licence pod značkou Tengen. Tengen je středový bod šachovnice ve hře Go.
  • Režisér Jon S. Baird se narodil v Peterheadu, 30 mil od Aberdeenu, a vždy chtěl Aberdeen použít v některém ze svých filmů.Ve filmu se objevuje řada míst z Aberdeenu.Postava Alexeje Pajitnova hraje tenis a KGB ho osloví na střeše několikapatrového parkoviště na West North Street a počítačová budova ELORG je budova zoologie Aberdeenské univerzity na Tillydrone Avenue.
  • Robert Maxwell je otcem devíti dětí, jedním z nich je Ghislaine Maxwell. Ghislaine byla shledána vinnou z obchodování s dětmi v souvislosti s Jeffreym Epsteinem.
  • V Aberdeenu byly věžáky Seamount Court a Porthill Court použity jako lokace pro bytové domy 16 a 17, v nichž žije postava Alexeje Pajitnova.
  • Dennis Jackson (hraje ho Miles Barrow) je pravděpodobně založen na Philu Adamovi, prezidentovi společnosti Spectrum HoloByte, se kterou MirrorSoft zpočátku spolupracoval na vydávání Tetrisu v Americe. Adam byl tím, kdo přišel s nápadem zakomponovat do pozadí hry pro první vydání na PC obrázky slavných ruských památek, protože věděl, že zvědavost amerického publika na Sovětský svaz bude skvělým prodejním argumentem, což se také stalo.
  • Aby projekt nebyl považován za film pro děti, Noah Pink do scénáře záměrně přidal vulgární výrazy, protože byl označen písmenem U, což znamená "žádný materiál, který by mohl urazit nebo ublížit" (britská obdoba ratingu G).
  • V době, kdy se Nintendo začalo zabývat hrou Tetris, mělo na trhu s domácími konzolemi přibližně 90 % podíl, téměř monopol. Žádný výrobce herních konzolí už nikdy nebude mít takový podíl.
  • Společnost Atari vyrobila pod značkou Tengen přibližně 300 000 kopií hry Tetris pro Nintendo Entertainment System. Nakonec byla nucena výrobu těchto kazet ukončit, jakmile se zjistilo, že na hru nemá práva. Hra je nyní považována za sběratelský předmět a je jednou z nejvzácnějších a nejcennějších her společnosti Atari Corporation.
  • Bývalý prezident společnosti Nintendo Hiroshi Yamauchi byl známý jako seriózní a přísný obchodník, ale s Henkem Rogersem měl velmi přátelský a srdečný vztah. Ten vznikl na základě jejich společného zájmu o deskovou hru Go. Rogers často navštěvoval Yamauchiho a oba spolu hráli a diskutovali o potenciálních nových hrách pro Famicom (Nintendo Entertainment System).
  • Tetris (1984) byl nejprodávanější videohrou všech dob od roku 1993 až do roku 2020, kdy jej překonal Minecraft (2009). Je však třeba poznamenat, že 17 let zahrnuje všechny porty hry, které se technicky liší od jedné verze ke druhé. Jen dnes již neexistující mobilní verze vyvinuté společností EA se prodalo přes 100 milionů kopií, což z ní činí třetí nejprodávanější hru po Minecraftu a Grand Theft Auto V (2013). Celé série Tetris se prodalo téměř 500 milionů kopií, což z ní činí druhou nejprodávanější herní sérii po hře Mario.
  • Tehdejší prezident společnosti Nintendo Hiroshi Yamauchi, který nebyl hráčem, dal hru k posouzení své programátorské hvězdě Shigeru Miyamotovi, tvůrci nejpopulárnějších sérií Super Mario a The Legend of Zelda, aby zjistil jeho názor. O několik dní později Mijamoto Jamaučimu potvrdil, že je to skvělá hra, a když se Jamauči zeptal proč, Mijamoto odpověděl: "Protože ji hrají i vaše sekretářky a účetní!".
  • Na začátku filmu Henk mluví o tom, že když spí, vidí ve snech dílky Tetrisu. Jedná se o skutečný jev, kterému se říká Tetris efekt. Tento termín vymyslel v roce 1994 novinář Jeffrey Goldsmith, aby popsal, když se něco, na co se člověk delší dobu soustředí, začne objevovat v jeho myšlenkách, vjemech a snech.