Spravedlnost pro Emmetta Tilla

71%

Zajímavosti 19

  • Hymnu, která zazněla během Emmettova pohledu ("It Is Well with My Soul"), napsal Horatio Spafford poté, co přišel o většinu svých obchodních investic při velkém požáru Chicaga a poté o všechny čtyři své děti při potopení lodi Ville du Havre. Říká se, že hymnu napsal, když jeho loď proplouvala nad oblastí, kde zahynuly jeho děti.
  • Whoopi Goldbergová hrála Myrlie Eversovou ve filmu Přízraky Mississippi (1996).
  • Chinonye Chukwu v rozhovoru pro Hollywood Critics Association v roce 2022 hovořila o tom, jak se dostala k režírování filmu a jak konkrétně chtěla k příběhu přistoupit: "Producenti se mě před třemi lety zeptali, jestli bych měla zájem o vyprávění tohoto příběhu, který se snažili natočit asi dvacet let a odhalili tolik výzkumů a znovu otevřeli případ. Takže když jsem se rozhodl, že ten film natočím, řekl jsem jim, že do toho půjdu jen tehdy, když to bude vyprávěno z pohledu Mamie, když ten scénář napíšu tak, aby byl o její cestě, a oni s tím stoprocentně souhlasili."
  • Rozsudek v procesu s lynčem Emmetta Tilla není ve filmu zobrazen. Režisér Chinonye Chukwu uvedl, že matka Emmetta Tilla, Mamie Till Mobleyová, během procesu opustila soudní síň a nikdy neslyšela rozsudek, protože Mamie řekla, že už ví, jaký bude. Chukwuová chtěla, aby film "Till" přesně vylíčil události z pohledu a zkušeností Mamie, jak o tom vyprávěla v rozhovoru, který poskytla 1. listopadu 2022 v pořadu "Fresh Air" stanice NPR.
  • Mnozí filmoví kritici a novináři věřili, že Danielle Deadwylerová bude na 95. ročníku Oscarů nominována na nejlepší herečku, ale nominaci nezískala.
  • Režisérka Chinonye Chukwuová 1. listopadu 2022 řekla v pořadu Fresh Air stanice NPR, že scénář k filmu Till začala psát v době, kdy ve Spojených státech a po celém světě začaly protesty proti Georgi Floydovi.
  • V rozhovoru v pořadu Fresh Air na NPR 1. listopadu 2022 režisérka Chinonye Chukwu uvedla, že Danielle Deadwyler (hrající matku Emmetta Tilla, Mamie) a Seana Patricka Thomase (ztvárňujícího Gena Mobleyho) a několik dalších postav ve skutečnosti nevidělo vymyšlené tělo, které představovalo Emmettovu zohavenou mrtvolu, dokud se scéna nezačala natáčet.
  • Rod Serling chtěl pro film The United States Steel Hour (1953) napsat televizní epizodu inspirovanou vraždou Emmetta Tilla a následným soudním procesem. Epizoda dostala zelenou, ale ABC scénář přísně zcenzurovala poté, co obdržela tisíce rozzlobených dopisů od zastánců nadřazenosti bílé rasy. Serling později vytvořil seriál The Twilight Zone (1959), který využíval science fiction k nepřímému řešení sociálních otázek, což je přístup, který použil i Gene Roddenberry v seriálu Star Trek: The Original Series (1966).
  • Znetvořený obličej Emmetta Tilla, který byl po smrti znetvořen k nepoznání, proslavila fotografie Davida Jacksona, poprvé zveřejněná v časopise Jet, na níž se chlapcova matka Mamie Till Mobleyová dívá na svého syna.
  • Keith Beauchamp, scenárista a producent filmu, již dříve natočil dokumentární film The Untold Story of Emmett Louis Till (2005).
  • Několikrát je uvedeno, že Emmettův otec zemřel v zámoří při výkonu vojenské služby. Ve skutečnosti byl v roce 1945 popraven poté, co byl postaven před válečný soud za znásilnění Italky. S Mamie se rozvedl v roce 1942 a soud mu uložil povinnost narukovat poté, co porušil soudní zákaz. Armáda Mamie pouze sdělila, že byl popraven za "úmyslnou neposlušnost", a celá pravda vyšla najevo až v roce 1955.
  • Simeon Wright, bratranec Emmetta Tilla a očitý svědek události, působil jako konzultant projektu až do své smrti 4. září 2017.
  • Film využívá 27 let výzkumu Keitha Beauchampa, jehož úsilí vedlo v roce 2004 k tomu, že ministerstvo spravedlnosti Spojených států znovu otevřelo případ Emmetta Tilla.
  • Svítilny používané šerifem a jeho zástupcem jsou LED, které předběhly svůj vynález o desítky let.
  • Když Mamie v 17:44 prochází kolem Polkova holičství, výloha inzeruje "unisex a nehty". Termín "unisex" se objevil až v 60. letech 20. století.
  • Na začátku, když Emmett zazpívá znělku čokoládového sirupu Bosco, plácne si s Genem. V 50. letech však plácnutí nebylo součástí afroamerické ani americké kultury.
  • Ve scéně, kdy se muži nechávají stříhat v holičství. Jeden holič používá trsátko na afro, které bylo vynalezeno až v šedesátých letech.
  • Na obálce časopisu Jet Magazine z 15. září 1955 byla Beverly Weathersbyová, nikoli Emmett Till a jeho matka se svým snoubencem, jak je zobrazeno ve filmu. Článek o Tillově hrůzné vraždě včetně fotografií byl uveden uvnitř časopisu.
  • Televizní obrazovky, přestože mají zaoblené rohy a zobrazují černobílé video v nízké kvalitě, jsou zjevně chytře maskované moderní LED obrazovky: obraz je stabilní, není v něm šum, sníh ani zvuk se nevlní.