Bombastický Johan

67%

Komentáře a recenze 4

Dle relevance
m
maomai
80%

Všudypřítomné výbuchy, čarokrásné pobřeží Norska a typický outsider jsou hlavními aktéry tragikomedie uvedené v rámci přehlídky severských filmů SCANDI 2023. Bombastický Johan svou životní cestou dobráckého podivína, kterému se dějí takřka nepravděpodobné příhody, svádí k přirovnání k americkému Forrestu Gumpovi. Na rozdíl od něj tu ale humor funguje spíše jako úleva z absurdního světa než hlavní cíl filmu.

Č
80%

Každému v životě něco občas vybouchne. To, že mají Seveřané hodně specifický smysl pro humor, není nic nového. Tohle pravidlo potvrzuje i snímek Bombastický Johan, který se nese ve tragikomickém duchu. Nicméně je to příjemná změna, protože na světě existuje už dost téměř totožných amerických komedií.

T
Total Film
80%

Při titulu jako Bombastický Johan by nejspíš většina místních diváků očekávala další rádoby humorný polotovar bez příběhu, kde za jediný zdroj komedie mají fungovat buď milostné eskapády, trapasy nebo lechtivé sprosťárny. Zda to bylo záměrem či ne, Bombastický Johan mnohá tato komediální klišé obsahuje také, tvůrci je ale buď zpracovali tak suše a ironicky nebo je naopak zatáhli do takových extrémů, že nějakým zázrakem fungují.

F
Filmpress.sk
80%

Celovečerný režijný debut Hallvara Witzøa nebude pre divákov oboznámených so severskými komédiami úplne prekvapením. Scenár Erlenda Loa, napísaný podľa rovnomennej knihy, v mnohom pripomína napríklad dobre známe severské príbehy Muž menom Owe alebo Storočný starček, ktorý vyliezol zokna a zmizol, pričom paralelu s prvým príkladom možno nájsť v samotárskom hrdinovi, v prípade druhého príkladu je spoločnou črtou biografický charakter rozprávania. Nezabúda sa popri všetkej tragike osudu ani na typický čierny humor, ktorý v tomto prípade necháva niektoré situácie vyznievať až absurdne. Dej filmu, oceneného na filmovom festivale BCN a na MFF v Seattli, sa odohráva v Titrane na ostrove Frøya v Trøndelagu, kde sa aj film nakrúcal.