M3GAN

56%

Zajímavosti 19

  • Přibližně v čase 1:00:00 M3gan zastřelí Celii pneumatickou pistolí na hřebíky, ale pistole není připojena k žádnému zdroji vzduchu. Pistole na hřebíky mají také bezpečnostní zařízení, které zabraňuje jejich vystřelení, aniž by byly opřeny o nějaký předmět.
  • V čase 1h27m je ze dveří vytažena klika, včetně dlouhé čtvercové hřídele, která vede do protější kliky. Když se zkouší zbývající klika, neotáčí se a zdá se, že je pevně spojená. Bez připojení hřídele ke svému kolegovi by se klika mohla volně otáčet, aniž by se otevřela západka, a mohla by dokonce rovnou spadnout.
  • Přibližně v čase 1:17 M3gan použije rám, na kterém byla zavěšena, aby zvedla Colea ze země, a téměř se jí podaří ho pověsit. To by však bylo možné pouze v případě, že by M3gan byla těžší než Cole (protože lano bylo navlečeno pouze přes jednoduchou kladku - poměr jedna ku jedné, bez mechanické výhody) A dříve byla M3gan dost lehká na to, aby ji dvanáctiletý chlapec snadno unesl; rozhodně ne stejně těžká jako i ten nejlehčí dospělý muž.
  • Megan v upoutávce říká Brandonovi: "Asi bys měl utéct." Ale v samotném filmu říká: "Tohle je ta část, kdy musíš utéct."
  • Když Gemma probírá prezentaci M3GAN, uvádí, že používá procesor A17 Bionic. Jedná se o označení, které používá společnost Apple pro své mobilní procesory, což naznačuje, že na dodávce procesorů pro robota spolupracuje se společností Apple.
  • V průběhu produkce namluvila hlas M3GAN Kimberley Crossmanová a teprve později byl přidán hlas Jenny Davisové. Během filmu však mohl být hlas Crossmanové ještě použit, zejména ve scénách, kdy se M3GAN rozčiluje a nadává Gemmě.
  • V době svého uvedení do kin to byl jeden z prvních filmů za posledních 45 let, který byl uveden do kin první lednový pátek a získal na serveru Rotten Tomatoes hodnocení Certified Fresh. To je velmi vzácné, protože většina filmů uvedených v tomto období je obvykle kritikou haněna.
  • M3GAN je zkratka pro "Model 3 Generative ANdroid".
  • Jakmile se první upoutávka stala virální na Tik Toku mezi teenagery, studio Universal nechalo film přepracovat tak, aby zaujal mladší publikum.
  • Technik pomocí pera sleduje pohyb očí M3GAN. Způsob, jakým je scéna prezentována z pohledu M3GAN, je velmi podobný montážní scéně, v níž je rekonstruován důstojník Murphy ve filmu RoboCop (1987).
  • Hlavní natáčení s rozpočtem 12 milionů dolarů začalo v červnu 2021 v Los Angeles v Kalifornii a v Aucklandu na Novém Zélandu. Předměstí Aucklandu bylo využito k tomu, aby filmu dodalo "denverskou atmosféru". Natáčení bylo dokončeno v polovině srpna těsně předtím, než na Novém Zélandu došlo k výluce COVID-19. V postprodukci proběhlo dotáčení filmu, aby si film zajistil rating PG-13 od Motion Picture Association poté, co byl původní sestřih označen za příliš násilný.
  • V postprodukci byl fyzický výkon Amie Donald v roli M3GAN vylepšen digitálními vizuálními efekty novozélandského studia Weta FX. Gerard Johnstone o designu M3GAN prohlásil, že "inspiraci hledal u ikon filmového plátna 50. let, jako jsou Audrey Hepburn, Grace Kelly a Kim Novak. Chtěl jsem však, aby její syntetická povaha byla vyvážena naturalismem 70. let, takže vlasy jsou stoprocentně Peggy Lipton.
  • Nápad na film vznikl, když společnost Atomic Monster Productions Jamese Wana vymýšlela nápady na příběh a vybrala si jeden o vraždící panence. Přestože Wanův film Annabelle (2014) je o vraždící panence, řekl: "Do značné míry je koncept o tom, že příliš přijímáme technologie a příliš se na ně spoléháme. A co se stane, když technologie propadne amok. Je to komentář ke světu, ve kterém žijeme, a připadá mi to aktuální." Jason Blum uvedl, že film bude mít prvky černé komedie, což je jeden z důvodů, proč byl pro režii vybrán Gerard Johnstone: "Potřebovali jsme někoho, kdo umí udělat napínavé scény a kulisy, ale zároveň má drzý přístup." Wan obdivoval Johnstoneův film Housebound (2014), protože dokázal vyvážit hororové a komediální prvky tím, že vytvořil tón, který je zároveň děsivý i humorný, a tato citlivost byla pro M3GAN zásadní.
  • V neděli 1. ledna 2023 se na zápase NFL Los Angeles Rams/Los Angeles Chargers objevili herci převlečení za M3gan, aby film propagovali. Během poločasové přestávky předvedli taneční sestavu.
  • M3GANin hlas je částečně vytvořen podle jiné slavné umělé inteligence, GLaDOS, z filmu Portal (2007). Nejvíce je to patrné ve scénách, kdy je hlas M3GAN automaticky laděn, aby zněl "závadně".
  • Píseň, kterou Megan hraje na klavír, je "Toy Soldiers", hit Martiky z roku 1988.
  • Adrien Morot a Kathy Tse ze studia Morot FX vytvořili animatronickou loutku M3GAN, která byla použita pro dialogy a detailní záběry. Pro některé scény byl použit i druhý animatronik a také polohovatelná kaskadérská verze M3GAN, která nebyla loutková. Animatronický M3GAN byl loutkován různými technikami, které zahrnovaly rádiem řízenou mimiku obličeje, kterou předváděli Adrien a Kathy v tandemu, automatickou synchronizaci rtů pro dialogy (dočasné stopy během natáčení poskytla novozélandská herečka Kimberley Crossman) a loutkáře, který fyzicky pohyboval hlavou a tělem M3GANA.
  • Film byl původně natočen jako film s ratingem R, dokud si producenti při střihu nevšimli, že se blíží ratingu PG-13. Přetočili některé scény, aby zmírnili násilí, a věří, že to bylo účinnější než násilí skutečně vidět na plátně. Jason Blum uvedl jako dobrý horor s PG-13, který byl účinný, film Stáhni mě do pekla (2009).
  • Amie Donald hrála všechny scény M3GAN, které vyžadovaly fyzický pohyb, který loutka nemohla udělat. Všechny kaskadérské kousky prováděla také sama. Donald dostávala pohybové pokyny od Jeda Brophyho a Luka Hawkera, aby mohla ztvárnit hbitost M3GANa. Při natáčení nosila Donald statickou silikonovou masku M3GAN vytvořenou společností Morot FX, která byla později nahrazena CGI verzí obličeje M3GAN, aby odpovídala animatronické masce.