Good Old Czechs

79%
Good Old Czechs

Jména František Fajtl a Filip Jánský by neměl nikdo nikdy zapomenout. Dva českoslovenští piloti druhé světové války, kteří sloužili na západní i východní frontě. Hodně toho zažili a ještě více viděli, kdo jiný by tedy mohl provést publikum válečnou krajinou Německa, Polska, Francie, Velké Británie, Sovětského svazu, Slovenska a Orientu? A kdo jiný může přiblížit pocit toho, jaké to bylo opustit okupovanou vlast a jít do neznáma, čelit každodenní hrozbě smrti a vyrovnávat se se smrtí padlých kamarádů? Museli se učit novému jazyku, přivyknou si na nový způsob života, každý den bojovat za svou vlast, neustupovat, ale zároveň si zachovat zdravý rozum a humor. Toto jsou jejich příběhy. 



Recenze: Good Old Czechs

Kinobox.cz
90%

Film Good Old Czechs pojednává přitažlivou formou o základních tématech, jako jsou přátelství, láska k životu, oddanost, nezdolnost, pokora, ale i nezbytný humor. Good Old Czechs můžeme ve výsledku nahlížet jako velmi zdařilou a originální adaptaci literární látky a přístup ke kinematografii, který neřeší kategorie, ale kvalitu. Ta je u Good Old Czechs mimořádná. Řečeno trochu pateticky, pokud Jánský a Fajtl sloužili letectvu a tím i českému národu, pak Bojar a spol. slouží svým tvůrčím přístupem jejich odkazu a výslednému filmu. Příliš takových (na obou frontách) nemáme.


VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 400 bodů
6
Za mě promarněná příležitost. Pokud o tom tématu nic nevíte, tak budete asi dost zmatení, co se zrovna na plátně děje, jaká fáze války probíhá, kde se nacházíme nebo o čem se mluví. Je to chaotické a nepřehledné, konec je hodně uspěchaný a zaměnitelné voiceovery také porozumění moc nepomáhají, stejně tak jako pasáže bez zvuku, které působí spíše jako technický problém než autorský záměr. Je to o to větší škoda, že mnoho záběrů je docela unikátních a v trochu lépe strukturovaném dokumentu by určitě vynikly.

Dodatečné informace

Původní název:
Good Old Czechs (více)
  • Česká republika Good Old Czechs
Premiéra v ČR:
15. 9. 2022
Distributor:
Pilot Film
Země původu:
Česká republika, Slovensko

Powered byJustWatch