Sibyl

56%

Zajímavosti 9

  • Natáčelo se ve Francii od května do července 2018 v Paříži, Lyonu, Normandii a na italském ostrově Stromboli.
  • Inspirací pro název byla americká minisérie Sybil (1976), natočená podle stejnojmenné knihy Flory Rhety Schreiber o psychoanalýze ženy s mnohočetnou osobností. Když Justine Triet začala psát scénář, byla Sibyl psychoanalytičkou, místo toho aby byla psychoanalyzována, ale netušila, že film bude mít tento název, napadlo ji to až na konci úprav. Poté přehodila písmena v názvu a uvědomila si, že nyní to dává smysl v souvislosti se sibylskou, skrytou, tajemnou, ženskou stránkou, uvedla Triet v rozhovoru pro Le Petit Bulletin v květnu 2019. V řecké mytologii byly sibyly prorokyně, které mluvily vícehlasně.
  • Gaspard Ulliel a Paul Hamy spolu pracovali už ve filmu 9 prstů (2017).
  • Virginie Efira si přála, aby při natáčení intimních scén bylo na place méně lidí. Režisérka Justine Triet v září 2020 pro Cinema Femme uvedla, že pro ni bylo důležité, aby scéně Virginie rozuměla a nesla ji s sebou, že svou postavu viděla z pohledu mysli, někoho mnohem intelektuálnějšího. Zatímco v případě této intimní scény vidíme syrové emoce a touhu a ona pochopila, že je důležité to skutečně ukázat. Triet si také myslela, že je důležité ukázat touhu s větším důrazem na to, jak ji žena prožívá. A pro Triet byla Sibylina touha něčím, co zde chtěla ukázat, a Virginie souhlasila. Pro tuto scénu Triet řekla, že chtěla mít světlo, které je trochu tlumenější a má určitou úroveň intimity, a měla pocit, že to vyšlo jednodušeji, než si myslela, protože to bylo opravdu pečlivě naaranžované, téměř v mechanickém smyslu. Každý pohyb těla je choreograficky propracovaný. Herci už věděli, jaký pohyb těla budou předvádět příště, ve scéně není prakticky žádná improvizace.
  • Role Sibyly byla napsána přímo pro Virginie Efira.
  • Justine Triet měla při psaní role Margot na mysli jinou herečku, ale ta ji odmítla, a tak se otevřel casting na tuto roli, a přestože byla velmi známá, Adèle Exarchopoulos chtěla s režisérem udělat zkoušku. Původní postava byla starší, než byla Adèle v době natáčení filmu, bylo jí asi 38 nebo 39 let. Triet řekla, že u takové postavy v tomto věku má smysl se ptát, zda by měla jít na potrat, nebo ne.
  • Film byl ve Francii poprvé odvysílán v hlavním vysílacím čase na kanálu France 2 jako pocta Gaspardu Ullielovi čtyři dny po jeho smrti, 23. ledna 2022. Film se umístil na druhém místě ve sledovanosti s 2,89 milionu diváků a podílem na publiku 14,1 %.
  • Poslední film s Gaspardem Ullielem, který byl uveden do kin za jeho života, a zároveň jeho poslední film, který měl premiéru v oficiální soutěži na filmovém festivalu v Cannes. Ulliel zemřel 19. ledna 2022 po nehodě na lyžích.
  • Virginie Efira a Niels Schneider, kteří v tomto filmu hráli pár, tvořili pár i ve skutečném životě, když se film natáčel.