Ricardovi

64%

Zajímavosti 46

  • Ve zkoušené epizodě (s01e22 - FRED A ETHEL BOJUJÍ ) je nesprávně uvedeno prostředí bytu. Od první série až téměř do konce druhé série byl obývací pokoj bytu Ricardových bez oken.
  • Scénář obsahuje slangové výrazy jako "story arc", "gaslit" a "copy that", které v roce 1953 nebyly součástí jazyka.
  • Během prvního čtení mluví Vivian Vance o Rusty Hamerovi, který účinkoval v The Danny Thomas Show (1953), která měla premiéru v roce 1953, tedy rok poté, co se odehrává tato scéna.
  • Vlasy Nicole Kidmanové v tomto filmu jsou nesprávné ve dvou ohledech. První je, že když má vlasy rozpuštěné, jsou rovné, dole s kudrlinkami. Ve skutečném životě Lucy vlasy po stranách nepadaly; byly kudrnaté, i když neměla typický pudlovitý střih "Lucy Ricardo". Druhou chybou u jejích vlasů je, že Kidmanová má vlasy jasně oranžové, zatímco v té době byly Lucyiny vlasy ve skutečnosti tmavší, jakési "měděně spálené oranžové". Její vlasy se staly "jasně oranžovými" až koncem 60. let.
  • V jedné scéně Tony Hale (v roli Jesse Oppenheimera) rozzlobeně prohlásí: "Já jsem vedoucí pořadu!". Tento termín se začal používat nejdříve v 90. letech.
  • Když Lucille Ballová mluví s Madelyn Pughovou, je tam fotografie Lucy z reklamy na "Vitameatavegamin", která byla natočena asi dva měsíce po epizodě Fred a Ethel se perou (1952). Později ve filmu Lucille dokonce cituje z této epizody ještě před jejím uvedením.
  • V jedné scéně si Tony Hale (v roli Jesse Oppenheimera) přečte telegram od společnosti Philip Morris, který obsahuje f-bombu. Telegramy museli do systému zadávat lidští operátoři, kteří by obscénnosti nepovolili.
  • Jeden z filmových plakátů studia RKO (předtím, než Lucy na počátku 40. let přišla o smlouvu) je k italskému filmu "Stromboli" z roku 1950 s Ingrid Bergmanovou v hlavní roli. Někdo jiný už zachytil chybné odkazy na Judy Hollidayovou, která byla v té době neznámá a nesoutěžila s Lucy o role.
  • Na stěně místnosti, kde Lucy čeká na setkání s výkonným viceprezidentem RKO Charlesem Koernerem po filmu The Big Street z roku 1942, jsou na plakátech vyobrazeny čtyři filmy RKO - Swing Time, Top Hat, Suspicion a Stromboli, ale Stromboli byl natočen v roce 1949 a uveden do kin v roce 1950 - mnoho let po tomto setkání.
  • Když se mluví o výrobě nadcházejícího pořadu, mluví se o "natáčení" příštího pořadu. Na počátku 50. let 20. století nebyla k dispozici videokazeta. Tehdejší možnosti byly natáčet živě, natáčet kineskop živého vysílání nebo natáčet na film, jako to dělal kameraman Karl Freund pro tuto produkci. Mělo se tomu říkat "natáčení" dalšího pořadu.
  • Těsně před natáčením, když Desi říká divákům, že má někoho na telefonu, aby Lucy očistil, drží telefon u mikrofonu, ale u sluchátka, ne u náhlavní soupravy. To by značně oslabilo hlas, který všichni slyší.
  • Mikrofon, kterým Ricky ke konci filmu rozehřívá publikum, má na přední straně vypínač ve vypnuté poloze.
  • Znělka Jello ("The big red letters stand for the Jello family...."), která zazní na začátku filmu Můj oblíbený manžel, vynechává závěrečnou větu: "Jello tapioca puding yessiree!".
  • Když láhev šampaňského bouchne zátkou, vystřelí zátka a následně se rozstříkne. Žádné pěnící šampaňské však nenásleduje, což prozrazuje, že v láhvi byl pouze vzduch a mlha, ale žádné tekuté šampaňské.
  • Ačkoli jsou William Frawley a Lucy účelně zobrazeni, jak jdou přes ulici údajně ze zadní uličky Desilu do Boardner's, skutečné studio General Service Studios, kde si Desilu Productions původně pronajala prostory na Santa Monica Boulevard a North Las Palmas Avenue, se ve skutečnosti nacházelo jednu míli jižně od baru u Hollywood Boulevard.
  • V rozhovoru Desiho Arnaze a Billa Frawleyho se probírá scéna z epizody "Fred a Ethel se hádají", kde se Ricky Ricardo ptá Freda Mertze, co je to pokrytec, a Fred mu to vysvětlí. Ve skutečné epizodě však Ricky tuto otázku položí Ethel Mertzové, přičemž její odpověď zní: "Člověk, který říká jednu věc a myslí druhou."
  • Ve filmu je zachycena hádka Lucy s režisérem pořadu, mužem jménem Donald Glass. Tato postava je však zcela fiktivní. Jedinými režiséry seriálu "I Love Lucy" byli Ralph Levy, který režíroval pouze pilotní díl seriálu, Marc Daniels, který režíroval pouze první sérii, Bill Asher, který režíroval druhou až pátou sérii a druhou polovinu šesté série, a James V. Kern, který režíroval první polovinu šesté série.
  • Lucy se zmíní o podle jejího názoru nejlépe napsaném pořadu "I Love Lucy" všech dob, "Lucy's Italian Movie" S.5 E.23. Tento pořad byl natočen a odvysílán až v roce 1956. V roce 1953, kdy se tento film odehrává, by nebyl napsán.
  • Ve scénách z kanceláří Desilu je několik skutečných fotografií Lucille Ball, včetně jedné s Bobem Hopem, když se objevil v seriálu I Love Lucy (1951). Hope se v pořadu objevil až v roce 1956 a film se odehrává v roce 1953.
  • V průběhu života Lucille Ballové se měnila barva jejích vlasů. Na začátku kariéry používala svou přirozenou myší hnědou barvu vlasů. Koncem třicátých let se však stala blondýnkou a právě tuto barvu měla, když se v roce 1939 setkala s Desim. Později v roce 1942, když podepsala smlouvu se společností M.G.M., změnila barvu na zrzavou, aby doplňovala barvu vlasů v plánovaných technicolorových filmech, v nichž ji studio hodlalo využít. Červenou barvu, až na pár filmových rolí, kde ji změnila, používala po zbytek života. V tomto filmu však Lucy nikdy není zobrazena jako blondýna.
  • Film se částečně soustředí na natáčení seriálu Fred a Ethel se perou (1952); je v něm však několik chyb: zaprvé, tento díl byl dvaadvacátý vyrobený, ale ve filmu se uvádí, že je třicátý sedmý. Také byla natočena v době, kdy Ricardovi ještě bydleli ve svém starém bytě, ale ve filmu je vidět, že bydlí ve větším bytě, kam se přestěhovali až ve druhé sérii.
  • V pseudodokumentární části filmu Linda Lavinová (v roli Madelyn Pughové) říká, že když se Lucy poprvé setkala s Desim, byla Lucy obvázaná a nalíčená tak, aby vypadala jako pohmožděná, protože ve filmu Dance, Girl, Dance, který Lucy v té době natáčela, byla Lucyina postava zmlácena pasákem. Ve filmu "Dance, Girl, Dance" žádný pasák není. Postavu Lucy v tomto filmu zmlátila jiná tanečnice, kterou hrála Maureen O'Harová.
  • Epizoda, kterou herci zkoušeli v týdnu, kdy Walter Winchell prozradil, že Lucy údajně patří ke komunistům, byla druhá epizoda třetí sezóny "Dívky jdou do obchodu". Tento film však ukazuje, že herci zkoušeli epizodu "Fred a Ethel se hádají", což byla ve skutečnosti dvaadvacátá epizoda první sezóny.
  • Film The Big Street byl vydán v roce 1942. Judy Hollidayová se stala filmovou hvězdou až ve filmu Adamovo žebro z roku 1949 a pak ještě větší hvězdou v roce 1950 ve filmu Narozen včera. Nezdá se pravděpodobné, že by společnost RKO využila Judy Hollidayovou jako konkurentku Lucille Ballové. Rita Hayworthová byla také zmíněna. Rita Hayworthová měla smlouvu s Columbií. Také se nezdá pravděpodobné, že by Rita byla považována za hrozbu.
  • Film zhušťuje a kombinuje mnoho událostí ze života Lucy a Desiho a není skutečným obrazem života této dvojice. Příkladem je, že film líčí Lucyino těhotenství a příběh Rudého strachu jako události, které se odehrály ve stejnou dobu. Ve skutečnosti se Lucyino těhotenství odehrálo na začátku druhé sezóny, zatímco Rudý strach na začátku sezóny třetí. Kromě toho je v mnoha epizodách seriálu "I Love Lucy" vidět, že byly napsány o několik sezón dříve, než byly skutečně natočeny a odvysílány.
  • Ve filmu je zachycena Lucyina smlouva s RKO, která byla zrušena po jejím výkonu ve filmu The Big Street (1942), a šéf produkce RKO prohlašuje, že ve svých 39 letech by měla zkusit rozhlas. Ve skutečnosti bylo Lucy v roce 1942, kdy byl film The Big Street uveden do kin, pouhých 31 let. Její smlouva nebyla zrušena společností RKO, ale odkoupena společností MGM, která byla jejím výkonem ohromena. Během práce pro MGM se Lucy stala zrzkou. Smlouvu s MGM měla až do roku 1946. Lucy navíc až do roku 1948 nevyhledávala rozhlas a současně pracovala ve filmu jako herečka na volné noze.
  • Lucy vejde do šatny, kde má Vivian Vanceová na sobě červené šaty na ramena. Od záběru kamery k záběru kamery se poloha šatů na jejích ramenou mění. V jednom záběru je její pravé rameno zcela odhalené. Později je zakryté.
  • Lucie Arnaz v rozhovoru v únoru 2023 uvedla, že důvodem, proč Cate Blanchett od projektu odstoupila, bylo to, že Aaron Sorkin, který měl původně pouze napsat scénář, nakonec trval na tom, že bude film také režírovat, a Blanchett s ním nechtěla pracovat jako režisérka, a tak se rozhodla raději odejít.
  • Zkoušky na place nebyly možné kvůli omezením Covid-19. Místo toho byly všechny zkoušky prováděny prostřednictvím Zoomu.
  • Páteční noviny jsou datovány 12. září 1952, takže časový rozsah filmu je od pondělí 8. září do pátku 12. září.
  • Slovo "showrunner" se v době, kterou film zachycuje, nepoužívalo.
  • Ačkoli se Javier Bardem s Lucií Arnaz setkal až po skončení natáčení, Nicole Kidman s ní strávila hodně času. Arnazová jí poskytla soukromé nahrávky, na kterých s ní mluví její matka, a dokonce jí půjčila snubní prsteny svých rodičů.
  • Než se Aaron Sorkin ujal režie, byl projekt nabídnut Davidu O. Russellovi. Krátkou dobu se o něj zajímali Jennifer Lawrence a Russell, než nakonec odmítl.
  • Javier Bardem a Nicole Kidmanová byli v době natáčení filmu o více než deset let starší než Desi a Lucy. Nina Arianda a JK Simmons byli perfektně staří pro Vivian Vance a Williama Frawleyho.
  • Aaron Sorkin chtěl původně do role Desiho Arnaze obsadit blíže neurčeného brazilského herce, ale castingová poradkyně mu řekla, že by to bylo špatně, protože si myslela, že Brazilci nejsou Hispánci, protože mluví portugalsky, a ne španělsky. Tímto hercem by měl být údajně Wagner Moura nominovaný na Zlatý glóbus.
  • Lucy říká, že ví všechno o závodění, protože "natočila film Damona Runyona". Má na mysli film "Smutný Jones" (1949), v němž si zahrála s Bobem Hopem, který hrál bookmakera. Ball s Hopeem natočil několik filmů a Desi Arnaz byl kapelníkem v Hopeově rozhlasovém pořadu.
  • V srpnu 2017 bylo oznámeno, že Amazon získal práva na životopisný film Lucille Ballové, který napsal Aaron Sorkin, a že Cate Blanchettová jedná o účinkování v hlavní roli.
  • Linda Lavin hraje starší Madelyn Pugh, která o mnoho let později (spolu s Bobem Carrollem Jr.) produkovala sitcom Alice (1976) s Lindou Lavin v hlavní roli.
  • V rozhovoru pro podcast Turner Classic Movies The Plot Thickens J. K. Simmons potvrdil, že si málokdy vybírá role, v nichž má hrát skutečnou osobu, ale role ho lákala jako další příležitost pracovat s Aaronem Sorkinem. Poprvé spolu spolupracovali na Broadwayi, když Simmons dubloval Stephena Langa ve hře Pár správných chlapů, kterou napsal právě Sorkin.
  • Vivian Vance hraje herečka Nina Arianda, držitelka ceny Tony, která byla před rolí Ethel Mertzové v seriálu I Love Lucy (1951) zkušená divadelní herečka.
  • Australská herečka Cate Blanchettová v říjnu 2018 na dotaz Hollywood Reporteru uvedla, že je Lucille Ballovou posedlá už dlouho. "V Americe vstoupíte na filmový plac a mužské a ženské toalety na filmovém place se jmenují Desi a Lucy," řekla. "Takový je její vliv." Dodala, že na filmu se pracuje a je z něj velmi nadšená.
  • V lednu 2021 bylo oznámeno, že Cate Blanchettová z filmu odstoupila a nahradila ji Nicole Kidmanová. Obě herečky jsou Australanky a Blanchettová na návrh Kidmanové namluvila hlas ve filmu Eyes Wide Shut (1999).
  • Linda Lavinová je jedinou herečkou ve filmu, která s Desi Arnazem skutečně spolupracovala, když hostoval v jejím seriálu Alice (1976), jehož autorkou je i představitelka její role Madalyn Pugh Davisová. Bylo oznámeno, že do filmu byl obsazen také Robert Pine. Ten by byl jediným hercem, který pracoval s Lucille Ball, a to v jejím seriálu The Lucy Show (1962). Pine se však ve finálním sestřihu filmu neobjevil, přestože je k němu v online nabídkách stále připojen.
  • Režisér Donald Glass je fiktivní osoba, buď složená ze všech režisérů, nebo zástupce Marca Danielse, který režíroval film "Fred a Ethel se perou".
  • Desi zavádějícím způsobem uvádí, že jeho rodina opustila Kubu kvůli bolševické revoluci, ale ve skutečnosti odešla v roce 1933, tedy dvě desetiletí před Castrovou revolucí. V tomto roce došlo k politickému převratu, ale byl to jiný převrat.
  • Před natáčením řekla Lucie Arnazová (dcera Lucille Ballové a Desiho Arnaze) scénáristovi a režisérovi Aaronu Sorkinovi, že je v pořádku, aby Lucille byla ve filmu tvrdohlavá a neústupná, protože taková byla i ve skutečnosti. Po zhlédnutí filmu zveřejnila Arnazová 17. října 2021 na svém kanálu YouTube video, v němž film označila za "zatraceně úžasný". Pochválila Sorkina za to, že natočil skvělý film, který opravdu vystihl dobu a měl skvělé herecké obsazení. Řekla také, že Nicole Kidmanová "se stala duší mé matky". Řekla také, že Javier Bardem nevypadá jako její otec, ale "má všechno, co měl táta. Má jeho vtip, jeho šarm, jeho ďolíčky, jeho muzikálnost." A taky to, že se jí líbil.