Zola

58%

Zajímavosti 14

  • Představa, že Riley Keoughová hraje bělošku, která si přivlastňuje znaky černošské kultury a zvuku pro svůj vlastní rozvoj, má zajímavou historickou odezvu. Keoghová je vnučkou Elvise Presleyho, rokenrolové legendy, která se stala pravděpodobně nejviditelnějším příkladem rozšířené praxe v počátcích rocku, kdy si bílí hudebníci přivlastňovali černošskou hudbu a kulturu, aniž by přiznali svůj dluh vůči černošské kultuře (v eseji pro NPR z roku 2017 K. Tempest Bradford píše: "Presleyho úspěch byl nepochybně poháněn materiálem, který si přivlastnil od černošských hudebníků."). Jedním ze známých příkladů je skutečnost, že jeho coververze písně "Hound Dog" od Leibera a Stollera téměř zcela vytlačila v představách veřejnosti první nahrávku této písně od afroamerické bluesové zpěvačky Willie Mae ("Big Mama") Thorntonové.
  • Riley Keoughová prozradila, že Stefani nejvíce podnítila tweet "lost in the sauce / lost in the game".
  • Natáčelo se na podzim 2018 v Tampě na Floridě.
  • Zhruba v době, kdy byly tweety napsány, koupil James Franco práva na zfilmování příběhu v Hollywoodu.
  • Premiéra proběhla v roce 2020 na festivalu Sundance a uvedení do kin bylo plánováno ještě v témže roce, ale v souvislosti s pandemií COVID-19 bylo datum premiéry odloženo na rok 2021.
  • Riley Keough byla první volbou režisérky Janiczy Bravo pro roli Stefani.
  • Riley Keough, která strávila velkou část své kariéry nahá na plátně, během rozhovoru žertovala, že tohle je možná první film, kde se nemusí svlékat.
  • James Franco byl původně spojen s režií, produkcí a hlavní rolí.
  • James Franco se kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování z filmu stáhl jako producent.
  • Riley Keoughová v roli Stefani má diváka přimět k tomu, aby se svíjel. Jak se vyjádřila kolegyně Taylour Paige, Keoughová je po celý film "v černé tváři", doplněné o černošský přízvuk. Keoughová dala jasně najevo, že kulturní apropriace byla velkou součástí rozhovoru mezi ní a režisérkou Janiczou Bravo.
  • Během rozhovoru Riley Keoughové se Samem Sandersem v National Public Radio v roce 2021 Sanders uvedl, že Keoughová "musela projít speciálním školením, jak hrát bílou ženu, která se snaží velmi urážlivě znít jako určitý typ 'černošky'".
  • Taylour Paige, která pochází z kalifornského Inglewoodu, se na roli Zoly připravovala měsíc jako striptérka v klubu Crazy Girls na ulicích Sunset a La Brea a na jevišti se skutečně svlékla. Paige uvedla, že tato práce byla přínosná jako výzkum i jako zdroj příjmů. Řekla: "Ve skutečnosti jsem ty peníze opravdu potřebovala. Říkala jsem si: 'Kašlu na to. Proč tam prostě nejdu v přestrojení a nezjistím, jaké to je?". Ukázalo se, že to pro ni byla mnohem více emocionálně formující zkušenost, než předpokládala. "Prostě jsem chtěla mít pocit, že jsem agentka, než odjedu natáčet film, a co je lepšího než práce ve striptýzovém klubu, kde je to "sněz, nebo budeš sněden"? Nechtěla jsem vypadat jako herec, který se snaží tančit, nechtěla jsem vypadat jako tanečnice, která se snaží dělat striptýz, chtěla jsem za daných okolností vypadat jako ten člověk, který pracuje v restauraci a zároveň tančí." Dodala, že chtěla být také "naprosto bez zábran, bez jakýchkoli soudů".
  • Každý zvuk "tweetu" ve filmu označuje přímou citaci nebo moment, který byl převzat z původního vlákna na Twitteru.
  • Na základě skutečného příběhu, který se odehrál v populárním twitterovém vlákně obsahujícím 148 tweetů, jež v říjnu 2015 napsala detroitská servírka A'Ziah "Zola" Kingová. Příběh se rychle stal virálním a získal si uznání lidí, jako jsou Missy Elliott, Solange a Ava DuVernay. Přibližně o měsíc později vydal časopis Rolling Stone článek s rozhovory s lidmi zapojenými do příběhu.