Pelé

71%
Pelé

Unikátní archivní materiály a exkluzivní rozhovory v novém dokumentu o jedné z největších fotbalových legend světa - Pelém. (Netflix)




Recenze: Pelé

Kinobox.cz
70%

Subjektivní plácání po zádech nebývá pro dokumentární formát nejšťastnější volbou, ale v případě tohoto snímku lze přivřít oko. Je-li divák sám fanouškem fotbalu a obdivovatelem brazilského hrdiny, pak tvoří cílovou skupinu, která jistě ocení perfektně vyžehlený obraz u dobových sportovních záběrů, stejně jako výpověď o radikální proměně fotbalu v průběhu šedesátých let - v počátcích Pelého kariéry se obranná fáze moc neřešila a útočníci si stihli před zakončením odskočit na kávu, o dekádu později už týmy bránily vysoce organizovaně a hlavně tvrdě. A možná rozhodující zásluhu na tom mělo nezastavitelné zjevení s desítkou na dresu. Pelé si vybudoval globální pověst a tvář milovaného sportu ovlivnil stejně vydatně jako slávu svého fotbal uctívajícího národa. Někomu tato argumentační pozice dokumentu jistě nesedne a odmítne ji, pro Brazilce a velké fandy fotbalu půjde o příjemně strávený čas. A to i přesto, že nic moc nového se bohužel nedozví.


hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Stalo se čeho jsem se obával.. Film o Pelém mě bavit nebude, jelikož mám k němu jako fotbalistovi výhrady. Hrál za doby, kdy byla hra v plenkách, nebylo to tak fyzicky vyspělá hra, a kdo uměl nějakou kličku, tak byl král.. Ano, tehdy to bylo jiné, rozhodčí nechránili útočníky jako dnes, ale i tak prostě je na těch záznamech vidět, jak to měl Pelé na hřišti snadné.. Brankáři byli tehdy tragičtí! Co mě bavilo byly samotné komentáře Pelého k jednotlivým situacím, ale když tam zase naopak byly jiní starší hráči, tak prostě nic mi ty jména neříkají, a to mám historii hodně nastudovanou! Když to porovnám s dokumentem o Maradonovi, tak ten mě chytil daleko více.. Diego byl sympatičtější a ten příběh měl přeci jen pestřejší.. 60%

Dodatečné informace

Původní název:
Pelé (více)
  • Brazílie Pelé
Premiéra v ČR:
23. 2. 2021
Distributor:
Netflix
Země původu:
Brazílie
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch