Mauritánec: Deník z Guantánama

70%

Zajímavosti 6

  • Ve všech scénách z vězení nemá žádný z dozorců na rukávu pásku se jménem nebo nárameník označující jeho jednotku nebo jednotky, u kterých mohl být nasazen, což jsou standardní součásti všech armádních uniforem. Na první pohled to může vypadat jako běžná chyba hollywoodských vojenských uniforem, ale ve skutečnosti je to realistické. Stráže ve vojenských věznicích, jako je například věznice na Guantánamu, nenosí identifikační znaky, jako jsou jmenovky, aby se vězni nedozvěděli jejich totožnost.
  • Soundtrack obsahuje píseň "Christmas Island" od Jimmyho Buffetta. Na Vánočním ostrově se nachází známé tropické detenční zařízení pro uprchlíky, které provozuje australská vláda.
  • Přestože hraje Mauretánce, je Tahar Rahim alžírského původu.
  • Špičkový francouzský herec Tahar Rahim, který hrál zadrženého podezřelého z terorismu Mohamedoua Oulda Slahiho, ironicky ztvárnil skutečného agenta FBI Aliho Soufana pověřeného vyšetřováním teroristických hrozeb z 11. září ve filmu The Looming Tower (2018).
  • Obhájkyně občanských práv Nancy Hollanderová (hraje ji Jodie Fosterová) v jednom z rozhovorů uvedla, že když poprvé vstoupila na natáčení filmu Guantánamo, zalapala po dechu, protože se to tam tak nápadně podobalo místu, kde vedla mnoho rozhovorů se skutečným vězněm Mohamedou Ould Sláhím. Hollanderová také absolvovala četné telefonáty s produkčním týmem, který se snažil o přesnost linie rozhovorů.
  • Zadržený Mohamedou Ould Slahi (podle názvu filmu) prohlásil, že zacházení s ním na Guantánamu bylo mnohem brutálnější a nelidštější, než jak je zobrazeno v tomto filmu.