Ba Bai

64%

Zajímavosti 6

  • První čínský film natočený výhradně na digitální kameru s certifikací IMAX (ARRI Alexa)
  • S výdělkem 461 milionů dolarů se stal nejvýdělečnějším filmem roku 2020 v celosvětových pokladnách a stal se prvním nehollywoodským a neanglicky mluveným filmem, který se dostal na první místo každoročního celosvětového žebříčku. Od té doby byl však překonán filmem Demon Slayer the Movie: Mugen Train (2020). Tento film také poprvé předstihl Spojené státy americké na pozici největšího světového trhu s tržbami. Velkou měrou se na tomto úspěchu podílela celosvětová pandemie COVID-19, v jejímž důsledku většina hollywoodských filmů odložila svá uvedení.
  • Původně byla premiéra naplánována na 15. června 2019, ale s odvoláním na "technické potíže" byla odvolána o den dříve a datum premiéry nebylo oznámeno. Média tvrdila, že důvodem zrušení je nedostatečná politická citlivost producentů. Letos uplynulo 70 let od vítězství komunistické strany nad nacionalisty. V den odvolání premiéry klesla cena akcií produkční společnosti o 8 %.
  • Skladiště je možné navštívit i dnes a je v něm muzeum bitvy.
  • V jedné linii filmu je zmíněno, že 800 příslušníků 88. divize obdrželo německé vojenské vybavení. To je pouze částečná informace, protože tato divize byla vycvičena německými vojenskými poradci, kteří pomáhali čínské vládě od roku 1927.
  • Když si novináři před skladištěm připravují kamery, je jmenováno několik zpravodajských agentur. Jednou z nich je AFP (Agence France-Presse), která však vznikla až o sedm let později, v roce 1944.