13 minut: Ve víru tornáda

49%

Zajímavosti 9

  • Peter Facinelli režíroval film Zmizelá (2020) V hlavních rolích Anne Heche, Thomas Jane, Jason Patric a sám Facinelli, než s Heche opět spolupracoval na tomto filmu.
  • Na konci filmu, kdy kamera prochází skupinami lidí, se v mracích objevuje jedinečný jev zvaný mammatus. Vyskytují se na spodní straně kovadlin silných bouřek (zejména supercel) a připomínají povislé vaky, které jsou tvořeny převážně ledovými krystalky. Průměr jednotlivých "váčků" se může pohybovat od ½ do 2 mil. Oblačné pole mammatus se může táhnout desítky kilometrů po celé obloze. meteorologové si nejsou zcela jisti, ale nejpravděpodobnější scénář je způsoben klesáním studeného hustého vzduchu k povrchu z výšin. Tento klesající vzduch "proráží" kovadlinu, což má za následek "pytlovitý" vzhled. Oblačné kapky a ledové krystalky se nakonec vypaří a oblaky mammatus se rozptýlí.
  • Jako komparzista se ve filmu objevuje Stephen Seely Jr., rodák z El Rena. Stephen byl v době tornáda, které zasáhlo město El Reno, ve službě jako první záchranář. Stephen také ztratil dlouholetého přítele ve stejném tornádu, které zabilo Tima Samarase.
  • Část filmu se natáčí v Midwest City, OK, ve čtvrti, která byla poškozena jako poslední před tornádem, které se zvedlo 3. května 1999. Toto tornádo mělo nejvyšší vítr, jaký byl kdy na Zemi zaznamenán.
  • Poslední film s Anne Heche před její smrtí 12. srpna 2022. Jedním z filmů, které dokončila natáčet před svou smrtí a které mají být uvedeny v roce 2023, je "Supercell", který se rovněž zabývá tornádním počasím.
  • Thora Birch je jen o deset let starší než její dcera na plátně Sofia Vassilieva.
  • Danielle Rogers, která hraje záchranáře v důsledku tornáda, je ve skutečnosti bývalý záchranář, který se stal hercem, který žije v Normanech, OK se svým manželem, vysloužilým kapitánem požárního oddělení Norman. Oba reagovali na četná tornáda v průběhu let před odchodem do důchodu.
  • Když Rick (Trace Adkins) vstoupí do obývacího pokoje a projde do kuchyně, je v cca 31. minutě na několik vteřin vidět filmová scéna na úrovni stropu.
  • Když vidíte, jak kameraman Kim nastavuje mikrofon na její blůzu pro živý záběr, připevní jí ho na blůzu vysoko nad zapnutý knoflík. Během záběru se pak blůza zázračně zapne o jeden knoflík výš, než kde byla. Pak se mikrofon přesune dolů po halence.