Zmetci

46%

Zajímavosti 6

  • Lidé ve Finsku se chovají úplně jinak, než se říká ve filmu. Neobjímají se příliš rádi a obvykle se drží stranou od cizích lidí, pokud je to možné.
  • Renny Harlin: [Finsko] Finský animovaný seriál Gigglebug (2016) je vidět na televizní obrazovce za hercem Piercem Brosnanem, jak jeho postava Richard Pace krade hodinky z hotelového pokoje. Spolutvůrce seriálu Anttu Harlin je synovcem Rennyho Harlina.
  • Renny Harlin: [Finsko] Když Ringo, kterého hraje herec Nick Cannon, předstírá, že je z ministerstva zdravotnictví, řekne, že je "Evropan", a také upřesní, že je "Fin" a "z Finska" (ti se "hodně objímají").
  • Renny Harlin: Harlin: Výřečný muž s knírkem v publiku karaoke během Ringova flashbacku.
  • Původní scénář, který v roce 2016 napsal Robert Henny, byl loupežnou akční komedií o nacistickém zlatě ukrytém ve vězení na karibském ostrově. Kurt Wimmer provedl přepis poté, co herec Pierce Brosnan požádal o zmírnění komické stránky své postavy. Kvůli následkům hurikánu Maria bylo místo natáčení v Portoriku po dvou letech jednání a vyjednávání změněno na Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech v roce 2018. k financování filmu se připojila produkční společnost "Filmgate" se sídlem v Abú Zabí, kterou vlastní producent Mansoor Al Dhaheri (se 40% podílem), a také koupila práva na původní Hennyho scénář. Scénář z roku 2019 obsahoval přepracovanou zápletku s několika odkazy na politiku a terorismus, zejména vůči Kataru. Hlavní natáčení v délce osmi týdnů trvalo od 20. ledna do 15. března 2019, ale datum premiéry bylo kvůli pandemii COVID-19 odloženo na rok 2020. Původní producent (a herec) Rami Jaber po roztržce a dohodě s Al Dhaherim projekt opustil, politické klima na Blízkém východě se změnilo po vyřešení katarské diplomatické krize v lednu 2021. Datum premiéry filmu bylo opět odloženo a verze z roku 2020 byla znovu sestříhána tak, aby z ní byla odstraněna většina přímých odkazů na Katar (některé stále zůstaly). V konečné verzi z roku 2021 se objevil fiktivní blízkovýchodní stát "Džazeristán" s některými odkazy na Muslimské bratrstvo, Usámu bin Ládina a globální terorismus. Film nebyl uveden v katarských kinech.
  • Jedna scéna se natáčela v osobním hotelovém pokoji herce Pierce Brosnana v hotelu Jumeirah v Etihad Towers, když špatné počasí zabránilo plánovanému natáčení v Abú Zabí.