The Liberator

74%

Zajímavosti 5

  • V celém seriálu jsou americká vozidla, zejména nákladní, zobrazena s jasně červenými signálními a obrysovými světly jako typická současná civilní vozidla. To je chyba, protože během války by tyto náklaďáky měly pouze malá, sotva viditelná obrysová světla a nebyly by používány nikde v blízkosti frontových linií, protože rozkazy by nařizovaly používat vždy zatemňovací pohon.
  • Generálmajoru Robertu Frederickovi, který je zobrazen jako velící generál 45. pěší divize, bylo v době povýšení na generálmajora pouhých 37 let. Spolu s generálmajorem Jamesem Gavinem, který velel 82. výsadkové divizi, byl nejmladším dvouhvězdičkovým generálem ve 2. světové válce. Jejich věk se liší o devět dní. MG Gavin byl povýšen v listopadu 1944 a MG Frederick byl povýšen I. prosince 1944 Generál Frederick předtím velel 1. jednotce speciálních služeb, což byla skupina kanadských a amerických vojáků, která byla zdramatizována ve filmu Ďáblova brigáda s Williamem Holdenem v hlavní roli tehdejšího podplukovníka/plukovníka Fredericka. Frederick byl za své působení během operace s touto jednotkou vyznamenán dvěma Záslužnými kříži.
  • Rukojeti na pistoli kapitána Sparkse jsou známé jako "Sweetheart grips" a za války byly běžné. Vojáci si je vyráběli z periskopových oken sestřelených letadel, aby si pod ně jako talisman pro štěstí vložili fotografie svých milých.
  • Jednotky SS, které se střetly ve Vogézách, byly jednotky divize SS Nord, která strávila větší část války ve Finsku na nejsevernějším úseku východní fronty. Když Finové kapitulovali, stáhly se přes Finsko do Norska. Měly se zúčastnit bitvy v Ardenách, ale příliš dlouho se zotavovaly poté, co byly převezeny zpět do Dánska. V prvních týdnech roku 1945 se zúčastnily operace Northwind, marné ofenzivy do pohoří Vogézy ve východní Francii. Jednotka měla pověst jednotky obzvláště náchylné ke zhroucení morálky a utrpení cest, což se jim během jejich působení ve Finsku stalo dvakrát.
  • 45. pěší divize používala od roku 1924 jako svůj znak červený čtverec se žlutým hákovým křížem. Svastika byla běžným indiánským symbolem a 45. divize sídlila v Oklahomě, takže šlo o poctu indiánům, kteří tam žili. Protože hákový kříž používala i německá nacionálně socialistická strana, musela 45. divize v roce 1939 změnit svůj znak na žlutý Thunderbird, který používá dodnes.