Velká španělská loupež

65%

Zajímavosti 9

  • Během počátečního průzkumu, jehož cílem je najít přístup do trezoru Španělské banky, se James a Simon dostanou po trati metra ke starým kolejím, které vedou do prostoru pro staré dělníky. Pokud je trezor tak tajný, co se týče jeho zabezpečení, jistě by i tyto staré přístupové tunely, které by k němu vedly, měly mít nějaký druh detekce a monitorování vniknutí, a ne ponechat k němu nestřežený nebo několik nestřežených přístupových bodů, které by umožňovaly snadný a neodhalený přístup.
  • Časová pásma Španělska a Jihoafrické republiky jsou stejná. Jak může Španělsko sledovat mistrovství světa ve fotbale přes den, zatímco v Jihoafrické republice se hraje večer?
  • Kapalný dusík se skladuje ve velkých Dewarových lahvích (např. termoskách), nikoli v plynových lahvích, jak je znázorněno na obrázku. Tlakové lahve však mohly být kamufláží kolem Dewarových baněk, která se používala, aby byla méně podezřelá.
  • Bankovní trezor byl navržen ve 40. letech 20. století, ale zjistilo se, že stěny kolem mechanismu váhy jsou z materiálu Dyneema. Jedná se o kompozitní materiál s vysokou pevností v tahu vyvinutý v 90. letech 20. století. Mohlo se však jednat o nedávný doplněk původní konstrukce.
  • Během vrcholné části loupeže poslouchá Simon finále mistrovství světa ve fotbale z otcova levného tranzistorového rádia hluboko v podzemí. Pravděpodobně existují přístupové tunely a průduchy, kterými by bylo možné signál v hloubce zachytit; bez systému UGR by však jednoduché tranzistorové rádio mělo v této hloubce skutečné potíže s dosažením čitelného signálu.
  • Z 500 litrů kapalného dusíku by vzniklo přibližně 350 000 litrů plynného dusíku. To by zaplnilo celou komoru, kde se Simon nachází, a způsobilo by to udušení v důsledku zředění vzduchu a tím i snížení koncentrace kyslíku, ale nezdá se, že by to na něj mělo vliv. Použití kapalného vzduchu místo toho by mělo stejný účinek a zároveň by se zachovala koncentrace kyslíku.
  • Při plném přístupu k mechanismu váhy by bylo jednodušší a snazší váhu zablokovat nebo vyztužit, aby se nepohybovala, než ji zmrazit.
  • Potápěči na začátku filmu používají standardní potápěčské regulátory a požadují ventily, které jsou umístěny v ústech. S takovým náustkem je téměř nemožné mluvit s jiným potápěčem, a pokud nemáte celoobličejovou masku, je nemožné komunikovat s plavidlem na hladině.
  • Freddie Highmore mluví plynně španělsky.