Old Guard: Nesmrtelní

60%

Zajímavosti 25

  • V době svého prvního vysílání byl tento seriál nejstreamovanějším pořadem na Netflixu. Během následujících dvou víkendů klesl na druhé a poté na čtvrté místo.
  • Film poukazuje na to, že skupina nesmrtelných vedená Andy (Charlize Theron) v průběhu staletí ovlivnila a nějakým způsobem přispěla k různým historickým skutečnostem po celém světě. Není jasné ani vysvětlené, proč se v roce 1834 zmiňuje o SГЈo Paulu. Možná se jedná o náhodný rok, který vybral spisovatel Greg Rucka. Poté, co se císař Pedro I. v roce 1831 vzdal trůnu, procházela Brazílie neklidným společensko-politickým obdobím s revolucemi a konflikty mezi konzervativními a liberálními skupinami v průběhu následujících let. Rok 1834 je rokem, kdy byl těmito dvěma konfliktními skupinami schválen Dodatečný zákon. Jednalo se o soubor změn brazilské ústavy z roku 1824, které částečně umožňovaly, aby do dospělosti následníka Pedra II. byl v Brazílii pouze jeden hlavní představitel císařství, a také oslabovaly pravomoci centralizující císařské moci tím, že brazilským provinciím poskytovaly politickou autonomii, takže mohly rozhodovat bez přímého souhlasu císařství.
  • Několik veršů je citací (nebo parafrází) veršů ze Shakespearovy hry "Král Lear" - "všechno umírá", "tak šílenství lže" a "budou to hrůzy země".
  • Jako konzultanti pro pobyt desátníka Freemana v Afghánistánu byli použiti skuteční američtí mariňáci (nebo mariňáci ve výslužbě), aby bylo zajištěno, že scéna bude autentická.
  • S rozpočtem 70 milionů dolarů to bylo poprvé, kdy velkorozpočtovou komiksovou adaptaci režírovala černoška.
  • Na desce s důkazy o Andyině minulosti je její občanský průkaz vydaný v České republice. Její falešné jméno je Alexandra Black, narozená 4. října 1981 v Říčanech (u Prahy). Pas byl vydán 10. ledna 2012 a je platný do 10. ledna 2022. Jedná se vlastně o stejný vzor občanského průkazu, jaký používá Ministerstvo vnitra ČR na svých webových stránkách.
  • Nickyho a Joeova zmínka o "té době na Maltě" je významná, protože ostrov se nachází v zeměpisném středu mezi jejich rodišti (Janov a Maghreb) a v 16. až 18. století byl také sídlem špitálního řádu (katolického vojenského řádu založeného po první křížové výpravě). Malta je známá tím, že se zde dobře mísí kulturní vlivy katolické i islámské.
  • Postava, kterou hraje Veronica Ngo, je v původním materiálu japonská. Na hereččinu žádost byla její národnost změněna na vietnamskou.
  • Většina skupiny vlastní velmi specifickou zbraň, která může souviset s jejich původní kulturou a může také naznačovat historickou dobu, kdy se stali nesmrtelnými. Navzdory přesvědčení, že Andromacha ze Skythie je starší, používá starověkou sekeru stylizovanou přibližně 2000 let před naším letopočtem; středovýchodní Joe používá středověký válečný scimitar a italský Nicky středověký jednoruční meč, oba z 11. století našeho letopočtu, protože se poprvé setkali na křížových výpravách. Výjimkou jsou Booker a Nil, protože oba pocházejí z moderního vojenského prostředí, první z napoleonské éry (a používání střelného prachu) v 19. století n. l., druhý z války v Afghánistánu (a používání těžkých vojenských zbraní) v 21. století n. l. Zajímavé jsou také jejich individuální bojové styly, které odrážejí jejich znalosti z původní doby: Nicky a Joe mají stejné bojové dovednosti, protože spolu žijí od dob křížových výprav; jejich souhra je pravděpodobně dána tím, že se jeden od druhého hodně naučili, což vyjadřuje i jejich silnou důvěrnost a sebedůvěru. Booker a Nile jsou více taktičtí a kvůli svému vojenskému původu dávají přednost používání pěstí a střelných zbraní. Andy je už tisíce let samotářka, takže si sama poradí s velkým počtem protivníků.
  • Andy si říká Andromache Skytská. To odpovídá legendě o královně Amazonek, někdy ztotožňované se Skythy. Jsou známy ještě dvě další ženy tohoto jména: Hektorova manželka a oběť Minotaura.
  • Skythové byli kočovné kmeny z dnešní východní Evropy, od Ukrajiny po jižní Rusko. Žili před 2 900 až 2 300 lety. Andy je tedy starý nejméně 2 300 let. Vzhledem k dalším zmínkám ve filmu o historii postavy Andy jako manželky Hektora, vůdce trojského vojska proti řeckým vojskům, by se její věk mohl blížit 3200 letům. Uznáváme-li, že si nepamatuje svůj skutečný věk, a předpokládáme-li, že se pohybovala mezi mnoha kulturami starého světa, není nic, co by určovalo skutečnou horní hranici jejího věku. Její sebeidentifikace jako Andromache Skythská může být jednoduše nejstarší identitou, na kterou si jasně vzpomíná, a tedy tou, kterou nejčastěji používá.
  • Poté, co Charlize Theron a Greg Rucka vyzkoušeli Marwana Kenzariho a Lucu Marinelliho, aby si ověřili jejich vzájemnou chemii, si byli jistí, že monolog, který Joe pronese o tom, že Nicky "není jeho přítel", bude poctivý. Podle Theronové "Marwanův výkon působil tak niterně, vycházel z tak hlubokého místa v jeho nitru. Bylo to nepopiratelné, on to prostě prodal, opravdu to tak cítil."
  • První bojovou scénu bylo složité natočit, protože se herci nenaučili choreografii společně. Zkoušky probíhaly odděleně, mužští herci v Londýně a Theron v Los Angeles. Když se poprvé sešli, aby scénu natočili, bylo nutné provést některé úpravy. Podle Matthiase Schoenaertse strávili natáčením týden. K sestavení scény bylo použito přes 3000 záběrů.
  • Charlize Theronová prohlásila, že Andy je starý více než 6000 let.
  • Podle Charlize Theron a KiKi Layne většinu kaskadérských kousků prováděli herci, nikoli kaskadéři.
  • Andy si říká Andromache Skytská. Skythové obývali jižní části východní Evropy přibližně od 7. století př. n. l. až do 3. století př. n. l.
  • Londýnská hospoda na břehu řeky, která se ve filmu objevuje, je slavná hospoda Prospect of Whitby, známá také jako Ďáblova hospoda. Je to stále jedna z nejstarších londýnských hospod, jejíž historie sahá až do roku 1520, a proto je vhodným místem pro setkání hlavních hrdinů v Londýně.
  • Podle Charlize Theron se jí grafický román poprvé dostal do rukou při natáčení filmu Atomic Blonde (2017) a po přečtení prvních stránek měla pocit, že příběh je dostatečně zajímavý pro filmový projekt.
  • Greg Rucka napsal první návrh scénáře, ale když se k němu připojila Charlize Theron, měla s ním řadu problémů. Ty byly vzneseny během konferenčního hovoru s Theronovou, který Rucka popsal jako "jeden z nejhorších zážitků mé kariéry". Udělal další přepis, ale pak byl vyhozen. Produkční společnost Theronové zadala nový scénář novým autorům, ale Netflixu se tato verze nelíbila. Když nastoupila Gina Prince-Bythewoodová, znovu pověřila Ruckou, který dokázal své neshody s Theronovou urovnat.
  • Greg Rucka, scénárista a autor komiksu, podle něhož je film natočen, si ve smlouvě vymínil, že scéna "není to můj přítel" musí být součástí každé filmové adaptace.
  • Když Andy odstraní obrázek z turistova iPhonu, přesune ho pouze do alba "Nedávno odstraněné". Turista může obrázek stále najít a obnovit.
  • Když Booker podává Andymu nenabitou pistoli HK USP, měla by si toho všimnout. Každý, kdo se vyzná ve zbraních tak dobře jako ona, by si všiml rozdílu ve váze nenabité a nabité zbraně. Vyvážení zbraně bez nábojů v polymerové rukojeti by bylo také velmi patrné. Nile jako mariňák by si toho také všimla, když jí ji Andy dával.
  • Když Copley Andyho a Bookera seznamuje s prací v Jižním Súdánu, uvádí, že k únosu došlo ve škole jihozápadně od Džuby. Hned poté položí na stůl noviny, které se incidentu věnují a z nichž vyplývá, že místem útoku byla oblast Mundri. Mundri leží severozápadně od Džuby, nikoli jihozápadně.
  • Na francouzském hřbitově je mnoho keltských křížů, které jsou ve Francii mimo Normandii velmi vzácné.
  • Mariňáci nemají zdravotníky. Když si postava mariňačky jménem Nile podřízne hrdlo, druhý mariňák opakovaně volá zdravotníka. Mariňáci mají zdravotníky. To je pro mariňáky velký problém.