Anatomie zrady

66%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 898 bodů
7.5
Velmi pěkný náhled do dob okupace a přiblížení poslední etapy kontroverzního politika. O této osobě jsem to zásadní věděl, ale tento dobře zpracovaný snímek mi přiblížil události kolem něj příjemnou, nenásilnou a výpravnou formou. Za mě opravdu povedený životopisný film. 75%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
4
V přvní řadě je potřeba zmínit otřesnou audiovizuální postprodukci. Obraz je gradeovaný, jako když patnáctiletý puberťák poprvé objevuje Instagram. Ale to je pro mě pochopitelnější - to je prostě nevkus režie (ostatně všechny stylistické volby jsou ve znamení okázalého kýče). Ale ten zvuk? Postsynchrony už tu fakt zní, jako by si náhodní lidi vylosovali náhodné postavy a namluvili je v ponorce 2 kilometry pod vodou. Ruchy na ulici evokují záznam halového fotbalu. Nechápu to. A tohle není nějaká věc názoru - to je tak blízko objektivní realitě, jak jde být. Není otázka, jestli to tak je, ale proč to tak proboha je? Nebo se to dodělávalo kvůli koronakrizi přes Skype? Ty voiceovery znějící jako komentář k přírodovědnému dokumentu jsou pak zlato, ta absurdita technické nekvality je neuvěřitelná. Přitom Češi jsou rozhodně schopní dělat oboje na normální úrovni a já jsem si naprosto jistý, že ten samý tým by musel být schopný udělat normální zvuk. A co do děje... jde o zvláštní kombinaci polopatičnosti a nečitelnosti, kdy o konání všech víme vše, protože nám ho každý opakovaně popisuje, ale přitom mu vůbec nerozumíme, protože postavy postrádají jakýkoliv vnitřek. O Moravcovi nevím z toho dvojfilmu nic. Hlavně že v prvních šedesáti vteřinách stihnou filmaři ukázat kozy - na to jsou v České televizi kvóty. Podobně jako u Monstra je v první řadě smutné, že tak silný námět je zpracován tak strašně špatně. Tohle je skoro větší umění udělat takhle blbě, než by bylo udělat to průměrně.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7
Solidní televizní produkce, která vypráví příběh Emanuela Moravce, tedy osoby, kterou v učebnicích dějepisu nenajdete. Minimálně moje generace jí tam rozhodně neměla. Jako dramatické dílo, ale toto téma obstojí, zvláště když se zabývá tematikou Čechům velice blízkou - převlékání kabátu. Pan Labuda byl pro mě velké překvapení a ve spojení s dabérem panem Šromem vytvořili velice zajímavou postavu, kterou se vyplatí ty tři hodiny sledovat. Není to dokument a v rámci žánru a televizní produkce se s tím tvůrci popasovali rozhodně dobře.
limeta
limeta
5 179 bodů
9.5
Výtečný počin se skvělou atmosférou, výborným obsazením a titulní postavou, která zatím nebyla nijak často objektem filmařského zájmu. Překvapivě poutavě zpracovaný televizní film drží spolehlivě drive i při stopáži dvou vyrovnaných dílů o délce celovečerního filmu. Emanuel Moravec je záporná, zatracená postava českých dějin a tady je jeho přerod zobrazen během několika let, kdy do filmu jsou citlivě zapracovány i fragmenty dobových dokumentů.
TheSompeque
TheSompeque
1 554 bodů
4
Tak tohle bylo zklamání. Když už něco Češi točí, tak je to v 90% historický film. (Zbytek jsou absolutně nevtipný komedie) U těch historických jsem byl doteď zvyklý na určitou jistotu, že to zkrátka Češi umí točit a že se to nedá zkazit. Nejnovější dvojfilm Anatomie zrady mi změnil názor. Herecký výkony jsou žalostný, působí to strašně klišovitě a neupřímně. Vůbec, celý film mi přišel jako dost levná záležitost. Emanuel Moravec, ze začátku největší vlastenec a během pár minut je z něj jak charakterově, tak i politicky úplně jiný člověk? Tohle se fakt nepovedlo.