Pouť krkonošská

?
Pouť krkonošská

Koncem léta roku 1833 vykonal Karel Hynek Mácha se svým přítelem Eduardem Hindlem pěší pouť z Prahy na Sněžku. Svým činem vetkl do české krajiny předobraz poutnické cesty s příběhem osobního hledání a vnitřní proměny.

Už po několik let se na sklonku srpna vydává historik umění Jiří Zemánek se svými přáteli na devítidenní pěší pouť ze středu Čech až k jejich hranicím, na nejvyšší horu Čech, Sněžku. Toto putování je nejen připomínkou míst, kterými na své cestě do Krkonoš procházel Karel Hynek Mácha, ale obecněji i poctou básníkům, kteří se ve své poezii obraceli k přírodnímu světu a hledali nový jazyk, jímž bychom dokázali vyjádřit a opět hluboce prožít naši sounáležitost s živou Zemí.

Film Pouť krkonošská – Velké máchovské putování je lehkonohou autorskou zprávou ze srpnového máchovského putování na Sněžku, je dotykem se vzácnými okamžiky volnosti a básnivé inspirace, svědectvím o radostné, družné cestě českou krajinou. Film zachycuje přátelská setkání s umělci, básníky a filosofy, kteří v krajině žijí a tvoří a jsou v jistém smyslu strážci její kulturní paměti a ekologické integrity. Přináší nahlédnutí do Máchových deníkových zápisků z krkonošské cesty (rukopisy uložené v Památníku národního písemnictví a v Univerzitní knihovně ve Wroclawi) a dotýká se básníkovy osobní mytologie, v jejímž středu stojí symbol matky-země jako výraz jeho hlubokého citového propojení se Zemí. (oficiální web filmu)



Dodatečné informace

Původní název:
Pouť krkonošská (více)
  • Česká republika Pouť krkonošská
Premiéra v ČR:
16. 6. 2020
Distributor:
Film & Sociologie
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění