Pro Samu

77%
Pro Samu

Novinářce Waad Al-Kateab se narodí dcera Sama. Je to šťastná událost, i když k ní dojde v troskách syrského Aleppa, kde Waad a její manžel Hamza provozují jednu z posledních klinik. Vzhledem k tomu, že smrt je všudypřítomná a každá vteřina v těžce zkoušeném městě může být zároveň ta poslední, rozhodne se Waad natočit pro svou dceru osobní deník, který zachycuje život v drastických kulisách války a zároveň slouží jako intimní vzkaz matky dceři. Film Pro Samu, který z deníkových záznamů vznikl, je bezprostřední, vášnivou a neúprosnou obžalobou, úpěnlivou prosbou, aby svět nikdy neodvracel pohled před utrpením, i emotivním příběhem o lásce k dítěti a rodnému městu, které se proměnilo v peklo. (Artcam)




marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
9.5
Tolik osobní a tolik strhující. Závěrečný silný patos neuráží, protože Waad Al-Khateab do toho dává vše. Chtěli žít ve svobodné nezkorumpované zemi. Film není analýzou situace v Sýrii, jen jedním kamínkem z mozaiky, která se skládá. Rusové podrželi Asada u moci, a ten ji z ruky nepustí. Promítnout každému, kdo si myslí, že kdo se do ničeho neplete, tomu se kulka vyhne.
PinokKio
PinokKio
120 bodů
9
Ke stáru se nikomu do pekla nechce, ale proč by se v něm nemohli rodit děti? Třeba jako Sama, která o tom (zatím) nemá ani páru, ale věnovala mu svoje první krůčky i úsměvy v rytmu ustavičného bombardování, krve a smrti. Takové je Aleppo v době obléhání ruskou armádou ..

Dodatečné informace

Původní název:
For Sama (více)
  • Velká Británie Pro Samu
  • Velká Británie For Sama
Premiéra v ČR:
21. 5. 2020
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Velká Británie, Sýrie
Čeština:
Pro Samu je dostupný s českými titulky