V pasti zrady

57%

Zajímavosti 10

  • V 51. minutě má voják na tribuně stužky námořnictva, které jsou obrácené vzhůru nohama.
  • Stejně jako v mnoha jiných nízkorozpočtových filmech je i v tomto mnoho detailů o uniformách špatně. V čase 47:18 je zobrazen seržant americké armády s hodností připnutou na límci, ale armáda nevydávala hodnostní označení pro poddůstojníky až do poloviny vietnamské války.V čase 50:00 je zobrazen poddůstojník, který má na límci hvězdu brigádního generála, a jeho stužky jsou připnuté na klopě kapsy, nikoli nad ní, včetně armádní medaile za vyznamenání, letecké medaile, stužky námořní zálohy a armádní stužky za službu, která byla zavedena až v roce 1981. v čase 51:00 je zobrazen důstojník jezdectva, který má na sobě odznak bojového pěšáka. Armádní odznak CIB nebyl nikdy udělen nikomu mimo pěchotu a vojenské profesní specializace pro speciální operace. uniformy jsou snůškou anachronismů a chyb.
  • Dvakrát je Mildred Gillars doprovázena dvojicí strážců SS v černých uniformách, kteří mají na levém horním rameni saka železné kříže. Příslušníci SS během druhé světové války nenosili černé uniformy (nosili šedé) a Železný kříž se nosil na levé spodní kapse uniformy. Zdá se také, že gardisté SS nosí kalhoty olemované bílými pruhy, což nosili pouze generálové SS.
  • V názvu závěrečných řečí je uvedeno "Závěrečné řeči, Gillars v. Spojené státy". Obžalovaný je v soudních žalobách vždy uveden na druhém místě. V tomto případě byly Spojené státy zjevně žalobcem, Gillars byl zjevně obžalovaným.
  • Vojáci, kteří 8. května 1945 vnikli do studia, neměli žádné insignie. Soudě podle historie by to byli Rusové, kdo by inženýra zastřelil, a ne zajal. Navíc uniformy byly právě z prádelny a pušky byly stejně čisté. Obojí by bylo po berlínských pouličních bojích horké.
  • Voják z Minotu v Severní Dakotě spolu s Mildred Gillars špatně vyslovují Minot (MY-not), což se rýmuje s "minute".
  • Epilog: "James Laughlin pokračoval v dalších významných případech. Zemřel v roce 1976. Mildred Gillars byla odsouzena ke 30 letům vězení, ale po odpykání 12 let byla propuštěna. V roce 1961 se vrátila do Ohia, kde pracovala jako učitelka. Zemřela 25. června 1988. Billy Owen měl úspěšnou právnickou kariéru. Měl čtyři děti, všechny právníky. Zemřel v roce 2018 ve věku 93 let."
  • Během závěrečných titulků je promítnuto krátké video s Billym Owenem, který hovoří o své účasti na procesu.
  • V roce 1941 doporučovalo americké ministerstvo zahraničí americkým občanům, aby opustili Německo a území kontrolovaná Německem. Gillars se však rozhodla zůstat, protože její snoubenec Paul Karlson, naturalizovaný německý občan, prohlásil, že si ji nikdy nevezme, pokud se vrátí do Spojených států. Krátce poté byl Karlson vyslán na pomoc německému válečnému úsilí na východní frontu, kde byl zabit v boji.
  • Mildred Elizabeth Gillars, přezdívaná spolu s Ritou Zuccou "Sally Osy", byla americká hlasatelka, kterou nacistické Německo zaměstnávalo za druhé světové války při šíření propagandy Osy. Po svém dopadení v poválečném Berlíně se stala první ženou, která byla v březnu 1949 souzena za zradu Spojených států.