Euforie

85%

Zajímavosti 30

  • Seriál se stal kontroverzním, stejně jako řada dalších původních seriálů HBO, včetně seriálů Hra o trůny (2011), Girls (2012), Westworld (2016) a Big Little Lies (2017), kvůli nadměrnému sexuálnímu obsahu a užívání návykových látek. Seriál kritizovaly organizace Parents Television and Media Council a Common Sense Media. Spolu se Zendayou, která diváky před jeho obsahem varuje, je připojeno i varování před diváckou diskrétností.
  • Stal se nejsledovanějším seriálem HBO, hned po seriálech Hra o trůny (2011), Poslední z nás (2023) a Dům draka (2022).
  • Sydney Sweeney řekla magazínu The Hollywood Reporter, že natáčení nahých scén je jednodušší, protože "je to, jako by šlo o život někoho jiného". To jí umožňuje soustředit se na příběh a ne se obávat, že bude nahá před herci a štábem. Dodala: "Lidé zapomínají, že hraji postavu. Myslí si: 'Aha, ona se na plátně svléká, je to sexsymbol'. A já se přes to nedokážu přenést. Nemám s těmi scénami žádný problém a nepřestanu je dělat." Také připisuje těmto scénám zásluhu na tom, že jí pomohly "získat velké sebevědomí" ohledně svého těla,
  • První hlavní role herečky pro dospělé Chloe Cherry. V jednom rozhovoru uvedla, že práce v pornu pro ni byla menším traumatem než práce servírky nebo jiné běžné zaměstnání.
  • Sydney Sweeney a Lukas Gage se objeví také ve filmu Bílý lotos (2021).
  • Kelvin Harrison Jr. byl obsazen do jedné z rolí pro druhou sezónu. Kvůli pandemii COVID-19 se však natáčení odsunulo a Harrison Jr. musel kvůli konfliktům s časovým plánem odstoupit.
  • Do role Rue Bennett bylo zvažováno více než 50 hereček, než byla obsazena Zendaya.
  • Sydney Sweeney v rozhovoru pro Insider hovořila o tom, jak lidé vnímají herce, kteří vystupují nazí. Řekla: "Myslí si: 'Aha, ona se na plátně svléká, je to sexsymbol a já to nemůžu překousnout. Já s těmi scénami nemám problém a nepřestanu je dělat, ale přála bych si, aby existoval jednodušší způsob, jak vést otevřenou konverzaci o tom, co si o hercích v branži myslíme."
  • Sydney Sweeney v březnu 2022 v pořadu The Ellen DeGeneres Show (2003) uvedla, že její rodina ji v souvislosti s nahými scénami jen podporovala, s výjimkou otce a dědečka. Jednou se na film dívali a vypnuli ho, když se objevila její první nahá scéna. Odmítají se na něj dívat i nadále. Její babička jí naopak řekla, že má "nejlepší prsa v Hollywoodu".
  • Alexa Demie vzpomíná na tři strašidelné náhody před obsazením do filmu Euforie. První byla, že si vzpomněla, jak na prvním konkurzu viděla Jacoba Elordiho, a okamžitě cítila, že by mohl hrát Nata. Druhá byla, když Alexa šla do obchodu se sendviči a "Euphoria" byl jeden z názvů sýrů. A třetí bylo, že Alexa měla sen o tom, že se přátelí se Zendayou, ještě než se ty dvě potkaly.
  • Zendayin kolega ze Spider-Mana Tom Holland projevil zájem o účinkování v seriálu.
  • Pořad produkuje kanadský rapper Drake.
  • Přestože Sydney Sweeney hraje její starší sestru, je jen o dva měsíce starší než Maude Apatow. Stejně tak Nick Blood, který hraje jejich otce, je jen o 15 let starší než obě.
  • Scéna, v níž má Rue halucinace, že pod vlivem drog šplhá po stěnách a stropě, je klasickým filmovým vizuálním efektem, který byl poprvé použit ve filmu Freda Astaira Královská svatba (1951). Je dosažen umístěním kulis do rotující centrifugy s kamerou v pevné perspektivě.
  • Minka Kelly řekla časopisu Vanity Fair, že tvůrce Sam Levinson přepsal scénu z jejího prvního vystoupení (epizoda 2/sezona 2), kde mluví s Alexou Demie u bazénu, tak, aby si svlékla šaty a stála nahá. Když mu ale řekla, že by jí to nebylo příjemné, souhlasil, že ji do scény nezařadí.
  • Seriál HBO Euphoria vychází ze stejnojmenného izraelského seriálu. Jeho autory jsou Ron Leshem a Daphna Levin, kteří se podílejí i na verzi HBO. Izraelský seriál, uvedený v roce 2012, sledoval události, které se odehrály v 90. letech minulého století.
  • Kromě 7. a 8. dílu je každý název epizody první série pojmenován podle rapové písně. V případě první epizody "Pilot" to bylo pravděpodobně neúmyslné, ale shodou okolností se jedná o název písně od 50 Centa.
  • Ve druhé sezóně ztvárnil mladého Ashtraye skutečný mladší bratr Javona 'Wanna' Waltona (Ashtray) Daelo Jin Walton.
  • Barbie Ferreira řekla, že musela absolvovat přibližně sedm konkurzů, než roli Kat Hernandez skutečně získala.
  • Z hlavního obsazení jsou Zendaya a Maude Apatow jedinými herečkami, které se v seriálu nikdy neobjevily nahé.
  • Hunter Schafer nikdy neměl v úmyslu v pořadu vystupovat. Její modelingová agentura si všimla výzvy ke castingu a prosadila, aby se zúčastnila konkurzu, a naznačila, že by se na roli skvěle hodila.
  • Výroba druhé série byla zastavena tři dny před začátkem natáčení kvůli pandemii COVID-19. Tvůrce Sam Levinson napsal 2 nové speciální epizody zasazené mezi děj obou sezón, které mohly být natočeny podle bezpečnostních pokynů během pandemie.
  • Sydney Sweeney, která v seriálu hraje populární roztleskávačku Cassie Howard, byla pochopitelně nervózní, když přišel čas natáčet různé nahé scény, a dokonce si o tomto náročném úkolu dlouze povídala se svou matkou. Jednadvacetiletá herečka ale také řekla, že je opravdu pyšná na to, že může pracovat na projektu, který se nebojí jít až tam, aby tyto příběhy vyprávěl pravdivě. "Na nahotě v tomto seriálu je důležité, že není nijak glamour. Není to: 'Aha, tady je pár prsou'. Je to prostě skutečné," řekl Sweeney v pondělním rozhovoru pro HuffPost v rámci seriálu Build. "Musel jsem se podívat na celkový obraz celého seriálu a prostě jsem se zamilovala do syrovosti a situací a emocí, kterými všechny ty postavy procházejí." Ve druhé sezóně ale odmítla hrát v několika scénách nahá.
  • Maude Apatowová měla být v seriálu vždycky. Sam Levinson s Maude spolupracoval už na filmu Assassination Nation (2018) a líbilo se mu, jak byla "tak přirozená, zranitelná a tichá". Měl ji na paměti i při psaní scénáře k filmu Euphoria. Apatow si v seriálu skutečně zahrála Lexi.
  • Během natáčení pilotního dílu chtěl z pořadu vystoupit 22letý herec Brian "Astro" Bradley, bývalý účastník soutěže The X Factor (2011) a rapper podepsaný pod Nasovou značkou. Podrobnosti o jeho odchodu jsou přísně střeženy, ale podle zdrojů se Bradleymu nelíbilo natáčení scén, které nebyly v původním scénáři pilotu, a navrhl, že jeho postava bude v dalších epizodách experimentovat s homosexualitou. Po dlouhém dohadování s producenty se do věci vložila HBO a Bradleyho nahradila Algeem Smithem z filmu The Hate U Give (2018). Jeho role v pilotu natočili znovu, včetně intenzivní sexuální scény s jednadvacetiletou herečkou Sydney Sweeney, která o přeobsazení říká: "Řekněme, že jsem velmi ráda, že tu postavu hraje Algee."
  • Druhá série byla natočena na 35mm filmový pás na žádost tvůrce Sama Levinsona, který chtěl dosáhnout jiného vizuálního dojmu než v první sérii.
  • Osobní zkušenosti Huntera Schafera (Jules) a Barbie Ferreiry (Kat) pomohly tvůrci Samu Levinsonovi napsat příběhy jejich postav.
  • Tvůrce Sam Levinson použil svou vlastní drogovou závislost z dob dospívání, aby do příběhu o drogové závislosti Rue vnesl svou vlastní drogovou zkušenost.
  • Zendaya se díky vítězství v roce 2020 za mimořádný herecký výkon v hlavní roli v dramatickém seriálu stala ve svých 24 letech nejmladší herečkou, která získala cenu Emmy.
  • Scéna ve filmu Stuntin' Like My Daddy (2019), v níž se Rue a její matka Leslie hádají, byla zcela improvizovaná. Tvůrce Sam Levinson řekl Nikovi Kingovi (Leslie) jednu věc: "ať se stane cokoli, nenech ji odejít". To je později znovu improvizováno ve filmu Stůj klidně jako kolibřík (2022).