Lucifer

69%

Zajímavosti 5

  • Film byl natočen v kruhovém formátu, protože podle režiséra je ráj uzavřený a jeho středem je nebe. Přístup je filozofický, propojuje mikrokosmos s makrokosmem: díváme se na svět jakoby z nebe, vidíme ho v jeho skutečné planetární podobě. Zároveň se ocitáme v situaci, kdy se na svět díváme periskopem a prožíváme ho jako molekulární tkáň.
  • Film se natáčel v Mexiku poblíž Pargcutinu, nejmladší sopky na Zemi. Ve vesnici, kde se film natáčel, se zastavil čas a víra a letité tradice se nezměnily, zatímco všechny okolní vesnice se mění s dobou. Je to místo, které se drží a zároveň čeká na zával. Právě tato dualita vedla režiséra k tomu, aby sem situoval příběh Lucifera.
  • Děj filmu se odehrává na Zemi, nikoli v nebi jako v původní hře. Lucifer - kdysi oblíbenec Boha - byl vyhnán a je na cestě do pekla. Již není andělem, ale není ještě ani ďáblem, a proto není ve filmu nikdy jako takový zobrazen. Byl první bytostí, která v sobě nosila jak poznání dobra, tak zla. Toto poznání nám předal právě Lucifer. A proto je to on, kdo je zodpovědný za prvotní hřích a také za vznik lidské svobodné vůle a vědomí.
  • Lucifer je třetí částí triptychu po filmech Ježíšek z Flander (2010) a Modrý pták (2011).
  • Lucifer je první kruhový celovečerní film natočený v Tondoskopu. Formát vyvinutý speciálně pro tento film. Některé scény jsou natočeny v 360° katadioptrickém zrcadle, aby vytvořily široký totaliaristický pocit a převedly koncept uzavřeného ráje do jednoduchého obrazu. Hlavní inspirací pro tento postup byli renesanční malíři a způsob, jakým používali své nástroje.