Eurovision Song Contest 2016

64%

Zajímavosti 4

  • V soutěži došlo poprvé od roku 1975 ke změně systému hlasování: body odborné poroty každé země byly vyhlášeny z velké části stejně jako dříve, zatímco výsledky jednotlivých národních televizních hlasování byly sloučeny a vyhlášeny v opačném pořadí. Byla to také první soutěž, která byla vysílána v přímém televizním přenosu ve Spojených státech, a EBU zaznamenala rekordní celosvětovou sledovanost soutěže 204 milionů diváků, čímž o více než 5 milionů překonala sledovanost z roku 2015.
  • Poprvé od zavedení hlasování odborné poroty v roce 2009 se stalo, že celkový vítěz nezvítězil ani v hlasování poroty, které vyhrála Austrálie, ani v televizním hlasování, které vyhrálo Rusko, přičemž Ukrajina se v obou případech umístila na druhém místě.
  • Vítězem se stala Ukrajina s písní "1944", kterou nazpívala a napsala Jamala. Pětici nejlepších doplnily Austrálie, Rusko, Bulharsko a hostitelská země Švédsko.
  • Soutěž v roce 2016 se poprvé vysílala v USA na kabelové televizi Logo. Moderovali ji Mo Collins a Carson Kressley a v přímém přenosu ji sledovalo 52 000 lidí.