Chosen

52%

Zajímavosti 5

  • Mnoho maďarských vojáků ve filmu má pušku SKS, což je patrné díky sklopnému bajonetu. Tuto pušku sice maďarská armáda nakonec přijala do výzbroje, ale do služby se dostala až několik let po válce.
  • Když povstalci a Sonson, maskovaní jako vojáci SS, zatýkají maďarskou policii za týrání vězňů, zmizí mezi výstřely puška, kterou držel jeden z policistů.
  • V poslední velké bitevní scéně filmu hráli vojáci rumunské armády německé nacistické vojáky a skuteční civilisté židovské povstalce. Režisér Jasmin Dizdar se tak snažil vytvořit věrohodnější bitvu v zóně občanské války, kde skuteční civilní povstalci museli zacházet se zbraněmi, stejně jako by to dělali špatně vycvičení civilisté, kteří bojovali proti nacistické armádě ustupující z ruské fronty. Poslední velká bitva se natáčela sedm dní a při režírování brutální bitvy z druhé světové války byl Dizdar zraněn, odvezen do nemocnice a druhý den pokračoval v režírování se silně obvázanou nohou.
  • Nákladní deportační vlak z druhé světové války byl postaven od základu ze starých rezavých kol, dílů a trosek nalezených na starém vrakovišti. Scéna deportace, kdy "vyvolení" Židé nastupují do deportačního vlaku, který je odváží do táborů, byla natočena na nepoužívaných, plevelem zarostlých kolejích na vrakovišti starého nádraží v rumunské Bukurešti.
  • První bojová scéna se natáčela v noci na jedné z ulic v centru Bukurešti a poslední bojová scéna se natáčela v opuštěné chemické továrně v rumunské Bukurešti.