Feng huo fang fei

65%

Zajímavosti 5

  • Letecká základna Eglin byla takto pojmenována až v roce 1948 po 2. světové válce. Za 2. světové války se jmenovala Eglin Field.
  • Čínská letiště nebyla před příletem Doolittleových bombardérů předem varována a mnohá z nich zhasla světla a zapnula sirény, protože si myslela, že jde o japonské bombardéry. Nevypnuli světla, protože dřívější přílet byl nečekaný; nečekaný byl celý přílet amerických bombardérů. admirál Halsey měl vyslat signál na čínská letiště, ale neučinil tak z obavy, aby nesignalizoval přítomnost své letadlové lodi, která nálety zahájila.
  • Na začátku filmu jeden ze dvou vyslýchajících policistů Jackovi gratuluje k úspěchu zásahu. Jack odpovídá: "Děkuji, poručíku." Dotyčný důstojník zjevně nosí stříbrné orlice plnohodnotného plukovníka.
  • V úvodní scéně nad Tokiem sestřelují Zero. Ve skutečnosti byly zbraně z letounů B25 odstraněny, aby se snížila jejich hmotnost. Zbraně byly nahrazeny košťaty, natřenými na černo, v naději, že vyděsí japonské piloty. pouze ocasní zbraň byla nahrazena koštětem a břišní věž byla odstraněna. B25 si však ponechaly hřbetní věž a příďové kanóny a 2 členové posádky tvrdili, že během náletu sestřelili japonské stíhačky.
  • Nálet na Tokio zobrazený na začátku filmu je zřejmě Doolittleův nálet z 18. dubna 1942, při němž šestnáct B-25 Mitchelů odstartovalo z USS Hornet, aby zaútočilo na cíle v Tokiu a Jokohamě v odvetě za útok na Pearl Harbor o čtyři měsíce dříve. Nálet způsobil jen malé škody, ale posloužil jako důležitý propagandistický nástroj USA.