Trockij

77%

Zajímavosti 4

  • Podle Eleny Afanasievy, ředitelky Ředitelství pro plánování kreativních kanálů 1. kanálu, od představení myšlenky seriálu do konce natáčení uplynul necelý rok. Následně to potvrdil i Konstantin Ernst s tím, že jiný seriál o revoluci, který kanál plánoval realizovat, byl odložen, v důsledku čehož se musel naléhavě obrátit na Alexandra Cekala s návrhem natočit seriál o Trockém.
  • Konstantin Chabenskij dříve ztvárnil postavu Lva Trockého v televizním seriálu Esenin (2005). Podle Konstantina Ernsta, producenta obou seriálů, hrál Chabenskij "nesprávně". Sám Chabenskij tvrdí, že 80 % jeho role bylo vystřiženo a v novém televizním seriálu hraje Trockého podle své první představy.
  • Esteban Volkov, vnuk Lva Trockého, protestoval proti zobrazení svého dědečka v seriálu a sepsal petici (vydanou v sedmi jazycích), kterou podepsalo několik set historiků a dalších autorů.
  • Seriál byl kritizován za četné historické nepřesnosti v líčení Lva Trockého jako megalomanského vůdce, který řídil revoluci a odvolával se na mnohé antisemitské tropy používané bělogvardějci během ruské občanské války. K mnoha historickým nepravdám patří, že Lev Trockij osobně nařídil popravu ruské carské rodiny (v současnosti je předmětem federálního vyšetřování pro "rituální vraždu") a že věděl, že jeho vrah je stalinista, a pozval ho, aby pro něj napsal životopis.