Fanny Lye Deliver'd

61%

Zajímavosti 4

  • Když se Rebecca konečně probudí z vyčerpaného spánku, Fanny ji pozdraví. Slovo ahoj se ve větší míře používalo až ve druhé čtvrtině devatenáctého století a zpopularizovalo se až v poslední čtvrtině po vynálezu telefonu.
  • Mezi jazykové anachronismy v písmu patří následující: čůrat - močit: Oxfordský slovník angličtiny uvádí, že tento výraz vznikl až v osmnáctém století, tedy ve století po vzniku tohoto filmu. Shrooms - houby s psychedelickými účinky: Smíšené emoce - termín z poloviny dvacátého století, který popisuje ambivalenci. Vykrvácet - zemřít v důsledku ztráty krve: Výraz z dvacátého století, který má původ ve Spojených státech (předpokládá se, že původně šlo o vojenský žargon). Lose the attitude - pokyn znamenající nebuď hrubý: Termín z konce dvacátého století s původem v USA.
  • Závěrečný titul "For Joe" je poctou náhlému úmrtí britského producenta Josepha Langa, který pracoval na všech třech předchozích filmech Thomase Claye (a dva z nich napsal).
  • Místní přízvuk v hrabství Shropshire a východní části Powys nebyl rozpoznatelně "velšský" nebo "west midlandský", jak by se dalo očekávat dnes.