Overwhelm the Sky

?

Zajímavosti 4

  • Slavný filmový vědec a zkušený filmový kritik Gerald Peary se ukázal jako klíčový obhájce tohoto filmu, když prohlásil: "Přemožení oblohy je Antonioniho Zvětšenina přefiltrovaná přes raného Davida Lynche s ozvěnami Dostojevského Podzemního muže a Slečny Samotářky Nathanaela Westa. Je to nesmírně působivý a nápaditý snímek Daniela Kremera, přirozeného a zručného filmaře, s mimořádnou černobílou kamerou Aarona Hollandera a brilantní expresionistickou neo-bernardovskou Herrmannovou hudbou Costase Dafnise."
  • V mnoha předchozích filmech Daniela Kremera se objevil v roli rozhlasového hlasatele v pozadí jménem Dean Van Puddy. Tato postava se ve filmu Přemožení oblohy stává postavou z masa a kostí a hraje ji Kris Caltagirone. Název rozhlasového pořadu ve filmu ("Padlé území") pochází z básně, kterou Kremer napsal jako teenager a která se jmenuje "Van Puddy v padlém území".
  • Původně byl vystaven ve stylu "Roadshow" s předehrou, přestávkou a entrée, což byl na nízkorozpočtový film velmi ambiciózní krok. Kremer v rozhovoru pro časopis Filmmaker Magazine cituje: "Když se ukázalo, že Přemožení oblohy bude dlouhé, a když jsem stále více věděl, že musí zůstat dlouhé, řekl jsem si, že člověk žije jen jednou. A vezměte si, že markýza není epičtější než 'Alexander Hero v hlavní roli filmu Přemožení oblohy'. Jde o to vrátit lidi do doby, kdy kino bylo spíš událostí. Nemluvím o "snímku události" v kontextu velkofilmu 21. století. Mám na mysli něco posvátného, způsob, jakým lidé prožívali kino v té dřívější době. Bylo v něm více úžasu a obřadnosti a jakési hlasité poezie. Slíbil jsem si, že pokud někdy natočím dlouhý film, najdu způsob, jak ho [uvést do kin]."
  • Film je věnován oscarovému scénografovi Paulu Sylbertovi, který byl mentorem režiséra Daniela Kremera. Ten zemřel jen několik týdnů před zahájením natáčení filmu Overwhelm the Sky, v listopadu 2016. Sylbert, který mimo jiné navrhl dekorace pro filmy Tvář v davu (1957), Nepravý muž (1956), Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) a Kramerová vs. Kramer (1979), ke konci svého života vyučoval na Kremerově alma mater Temple University ve Filadelfii (Temple byla také Sylbertovou alma mater) a Kremer byl dlouhá léta jeho asistentem.