Abstinent

47%
Abstinent

Devatenáctiletý Adam (Josef Trojan) je pacientem protialkoholní léčebny. Ocitá se tak na místě, které si většina lidí spojuje s už staršími, profesionálními opilci. Jenže realita je jiná. Alkoholově závislými se stávají čím dál častěji i velmi mladí lidé. Stačí k tomu málo. Adam měl život před sebou. Zbývalo mu jen dodělat maturitu, poslat přihlášku na vejšku. Ale to nespěchalo, byly to hlavně správné časy na pořádnou pařbu s partou, na rande s holkou nebo na pivko či něco ostřejšího s kámošem. Adam byl přesvědčený, že má všechno pod kontrolou. Pití vnímal jako účinný lék proti nudě, připadal si po něm mnohem odvázanější a vtipnější. A jeho rodiče? Ti byli v pohodě a díky bohu si ho moc nevšímali. 

Jenomže pak se to podělalo a přišel nevyhnutelný průšvih. Adam se nedobrovolně dostal do léčebny. Zde přísnému odvykacímu režimu zpočátku vzdoruje, setkává se s dalšími pacienty a s jejich životy poznamenanými alkoholovou závislostí. Negativní postoj k léčbě a v podstatě i k vlastnímu životu Adamovi vydrží do chvíle, než se sblíží s empatickým terapeutem. Nehostinné prostředí léčebny se pro Adama mění v útočiště a postupně se stává místem sebereflexe nedávné události, která nenávratně změnila jeho život.  




Recenze: Abstinent

Kinobox.cz
50%

Jen velmi skromná délka (asi 75 minut) způsobila, že mě tenhle film nezačal aktivně štvát a nechal mě pouze "víceméně nevzrušeného, nezaujatého a nenaštvaného". Poněkud mi uniká, proč vlastně vznikl a čím se měl odlišovat od té spousty ostatních filmů se stejným námětem.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
5.5
Mladý Josef Trojan něco talentu po svém otci podělil a tak nezbývá než čekat, jestli se bude herectví dále věnovat a rozvíjet se. K filmu samotnému, není to žádná bomba a ani po herecké stránce se neobjevil krom mladého Trojana nikdo, kdo by stál za pozornost. Příběh mladého alkoholika jakoby ušitý horkou jehlou a popíjení mladíků působí někdy až komicky, ač jde o vážně téma. Film jsem nakonec bez problémů dokoukal - 55%
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Daleko surovější a dramatičtější než-li Úsměvy smutných mužů. Současně ale komornější a se zcela jinou vizí. U zmíněného filmu je hlavním tématem naděje spojená s procitnutím. Tady se na alkoholismus dívá zcela jinak, snad až jako na civilizační chorobu. Nemá to v podstatě nějaké originální téma a i do obsazení to je dosti slabé. Táhne to jen Trojan ml., který sice dělá, co může a jeho pragmatický pohled na svět je vynikající, nicméně vcelku právě tohle je jediné plus filmu. Zbytek je jen taková vata. Bohužel se tomu ale nevyhnuly ani chyby - záběry z opilecké cesty autem, kde to nikdo ve filmu netočí, ale přesto mají herci červené oční zornice... Z vodky vám nezbude nic než vomitus. Buďte Češi, pijte pivko! 45%

Dodatečné informace

Původní název:
Abstinent (více)
  • Česká republika Abstinent
Premiéra v ČR:
31. 10. 2019
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch