Pán prstenů: Prsteny moci

66%

Zajímavosti 18

  • Hollywood Reporter v dubnu 2023 uvedl, že pouze 37 % domácích předplatitelů služby Prime Video, kteří začali sledovat první sezónu fantasy dramatu, dokončilo všech osm epizod. Podle jejich zdroje by ani padesátiprocentní míra dokončení nebyla považována za výjimečnou, zejména u tak drahého seriálu. Navzdory těmto údajům však šéfka Prime Video Jennifer Salkeová uvedla, že si za seriálem ze Středozemě, který by se měl vrátit ve druhé sérii, stojí.
  • Na trailer dohlížel průkopník VFX Douglas Trumbull. Byl to jeho poslední projekt.
  • Na Comic-Conu v San Diegu v roce 2022 byl představen film Pán prstenů: V hale H se konal panel Pán prstenů moci, který moderoval Tolkienův superfanoušek Stephen Colbert, a skladatel seriálu Bear McCreary vedl 40členný orchestr a 15členný sbor (poprvé v historii vystoupil orchestr v hale H na Comic-Conu).
  • Zatímco první sezóna se natáčela ve známém prostředí novozélandského venkova, což připomíná trilogii Petera Jacksona, produkce druhé sezóny se přesunula do Velké Británie. V prohlášení společnosti Amazon se uvádí, že "přesun z Nového Zélandu do Velké Británie je v souladu se strategií studia, které rozšiřuje svou produkční stopu a investuje do studiových prostor ve Velké Británii, přičemž mnoho hlavních seriálů a filmů společnosti Amazon Studios již má svůj domov ve Velké Británii."
  • Během prvních 24 hodin se seriálu Rings of Power podařilo přilákat 25 milionů diváků, což z něj učinilo nejsledovanější premiéru na Amazonu všech dob.
  • HBO byla jednou z televizí, které Tolkienova pozůstalost oslovila, aby se projektu ujala. HBO je součástí WarnerMedia spolu s Warner Bros, která má New Line Cinema jako jednu ze svých filmových divizí a je producentským partnerem tohoto seriálu. Účast New Line Cinema umožňuje seriálu potenciálně použít materiál z filmové série.
  • Seriál není přímou adaptací knih J. R. R. Tolkiena, ale přináší nové příběhy, které se odehrávají tisíce let před knihami a filmy Hobit a Pán prstenů a jsou inspirovány historickými odkazy v těchto knihách (především v dodatcích). Zatímco Tolkienova pozůstalost vznesla požadavky, že seriál nesmí měnit nic z toho, co je napsáno o době, v níž se odehrává, tvůrci seriálu mají veškerou tvůrčí svobodu přijít s vlastními nápady. Přestože seriál není přímým prequelem předchozích adaptací Petera Jacksona, Amazon a tvůrci seriálu prohlásili, že mají v úmyslu zůstat věrní a konzistentní se vzhledem a designem těchto filmů. Z tohoto důvodu se do týmu designérů a tvůrců speciálních efektů seriálu zapojili konceptuální designér John Howe a společnost Weta, kteří se podíleli na vzhledu Jacksonových filmů, a kostýmy navrhla Kate Hawley, která pracovala na filmech Hobit.
  • Jedním z hlavních aktérů jednání o uzavření dohody mezi Warner Bros, Tolkienovou pozůstalostí a Amazonem byl i generální ředitel a zakladatel Amazonu Jeff Bezos, který je osobním fanouškem této knižní série, což je pro zábavní společnost Amazon Studios vzácný krok. Bezos již dříve pověřil televizní divizi společnosti, že musí vytvořit fantasy seriál v rozsahu Hry o trůny (2011).
  • Původní nabídka společnosti Amazon na televizní práva k románům J. R. R. Tolkiena Hobit a Pán prstenů zněla, že seriál bude novou adaptací druhého z nich (v podstatě převyprávěním Pána prstenů): Společenstvo prstenu (2001), Pán prstenů: Dvě věže (2002) a Pán prstenů: (2003), ale Tolkienova pozůstalost tento návrh zamítla. Amazon nakonec získal práva pod podmínkou, že se seriál bude lišit od předchozích adaptací Petera Jacksona a že nesmí odporovat ničemu, co Tolkien napsal dříve. První nápady, které byly navrženy, zahrnovaly prequelové příběhy s postavami jako Aragorn, Gimli a Gandalf, ale tvůrci seriálu se raději zaměřili na důležité nevyprávěné události z románové předlohy než na prosté vedlejší příběhy, a tak se se studiem dohodli, že se seriál bude odehrávat během Druhého věku knih. Protože neměli práva na Tolkienův "Silmarillion", "Nedokončené příběhy" a "Dějiny Středozemě" (které zkoumají První a Druhý věk), prověřili romány a dodatky Pána prstenů, zda v nich nejsou pasáže o Druhém věku a odkazy na něj, do nichž by mohli svůj příběh zasadit. O zařazení nových postav a dějových prvků se radili s pozůstalostí a několika odborníky na Tolkienovu historii (včetně vnuka a spisovatele Simona Tolkiena).
  • Byla přijata rozsáhlá bezpečnostní opatření, aby podrobnosti o psaní zůstaly utajeny, včetně toho, že okna byla přelepena páskou a bezpečnostní služba vyžadovala od osob vstupujících do místnosti spisovatelů ověření otisků prstů.
  • Série klade důraz na použití praktických efektů, což znamená, že postavy jako skřeti jsou skuteční herci v maskérně, nikoliv CGI. V rozhovoru pro IGN v červenci 2022 výkonná producentka Lindsey Weberová uvedla, že protézy pro obličeje skřetů jsou "tenké a hbité, aby herci mohli pohybovat ústy a vyjadřovat emoce stejně jako lidé". Prozradila také, že v seriálu se objeví i ženské orčí postavy.
  • Peter Jackson, režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit, původně potvrdil, že se na televizním seriálu nebude podílet a s radostí bude sledovat adaptaci Tolkiena, kterou nenatočil. V roce 2018 však naznačil, že by mohl nabídnout poradenství ohledně scénářů, o které požádal studia Amazon Prime, ale byl odmítnut, údajně proto, že Tolkienova pozůstalost byla proti Jacksonově účasti na projektu. Showrunneři s ním však přesto vedli několik soukromých rozhovorů o seriálu.
  • Titulní sekvence je hudební sekvencí formování hmoty do různých tvarů, která vychází z hudebního mýtu o stvoření Ainulindalë ze Silmarillionu J. R. R. Tolkiena. Podle tohoto vyprávění stvořil Eru Iluvatar (Stvořitel) Ainur (Svaté) a Ardu (Středozem) a všechny ostatní existence prostřednictvím posvátné hudby a zpěvu zvaného "Hudba Ainur".
  • Kování názvu série v přívěsu se provádělo litím směsi bronzu a hliníku do forem ze stlačeného písku. Lití bylo natáčeno rychlostí 5000 snímků za sekundu kamerou Phantom Flex4K, aby mohlo být zobrazeno v ultrapomalém pohybu.
  • Společnost Amazon se o práva na dodatky k románům přetahovala s Netflixem a nakonec je získala za 250 milionů dolarů.
  • Seriál bude mít minimálně pět sezón.
  • V knize J. R. R. Tolkiena "O hobitech" existují tři různé rasy hobitů: Harfooti, Stoorové a Fallohidi. Harfooti jsou plemenem vyobrazeným v Prstenech moci. Stejně jako hobiti, kteří se objevují v příbězích Třetího věku, sdílejí i tito Harfooti Druhého věku stejnou lásku ke zpěvu, tanci a lehkému humoru. Jedním z rozdílů je, že Harfoboti vedou kočovnější a stěhovavější způsob života a raději se skrývají před lidmi a tvory, které neznají.
  • Očekává se, že tento seriál bude nejdražším televizním pořadem v historii, protože Amazon na jeho výrobu vynaloží nejméně 1 miliardu dolarů.