Monzun

50%

Zajímavosti 6

  • Třetí filmová role herce Henryho Goldinga.
  • Film začal vznikat, když se na festivalu Sundance hrál film Lilting (2014) a prestižní Sundance Screenwriter's Lab navrhla Hong Khaouovi, aby jim předložil nápad na svůj další projekt.
  • Druhý celovečerní film scenáristy a režiséra Hong Khaoua.
  • Herec Henry Golding ztvárňuje Kita, britského občana narozeného ve Vietnamu, který se vrací do Vietnamu. Golding je napůl Malajsijec a napůl Brit a ve skutečnosti se narodil v Malajsii malajsijské matce a britskému otci, později se stal britským občanem, když se jeho rodina přestěhovala zpět do země jeho otce, kde vyrůstal.
  • Zkušenosti režiséra Hong Khaoua a Kita se mírně podobají - stejně jako Kitova rodina, i Khaouovi rodiče utekli z jihovýchodní Asie, když byl malý - v jejich případě z Kambodže - a i on vyrůstal v Británii, ale chtěl se od filmu trochu distancovat. "Nechtěl jsem, aby to bylo tolik o mně, i když je asi nevyhnutelné, že se to vždycky objeví," říká. "Chtěl jsem se takříkajíc schovat za tuto vietnamskou postavu a mluvit o těchto pocitech a problémech, které jsem vždycky měl, když jsem musel utéct z válkou zmítané země... a o boji za pocit kulturní identity," říká Khaou.
  • Projekt vznikl jako dvojrole mezi Kitem a postavou, která se nakonec v hotovém filmu představila jako Lewis, Afroameričan, ale na začátku byla Hank, běloch. "Po cestě, díky různým poznámkám, které přicházely od realizátorů a finančníků, bylo cítit, že hlas postavy Hanka - dominantního bílého Američana, pokud jde o válečný podtext - už někdo slyšel," říká Khaou.